Hvemhvadhvor

Jacob Skovgård Hansen, Munkebo, driver et lille privatmuseum, Landbrugsmuseet på Skovgården. Forleden fik han indleveret en genstand, som kom fra Tommerup via Midskov til Boels Bro, hvor Skovgården ligger.

Det er en form for skruetvinge på cirka 53 X 23 cm, og personen, der indleverede genstanden, mente, at den har været brugt til bogbinderi.

Men måske har den et helt andet formål. Og så er det jo godt, at vi har Danmarks mest vidende bagsidelæsere og en læserservice, vi kalder Hvemhvadhvor.

Kan nogen af jer opklare formålet for Jacob Skovgård Hansen? Mail til hhh@fyens.dk, så bringer vi en melding her på siden, når vi ved, hvordan det gik.

Med hul på hosen

Apropos hvordan det gik, har vi stadig et lille hængeparti med en efterlysning fra Annelise Riis Löffler fra Blommenslyst. Hun spurgte kort før nytår, om nogen blandt læserne vidste, hvor en ganske særlig og fornøjelig skålsang, som man gennem flere generationer har sunget i Weigel-familien, mon stammer fra.

Sangen har et omkvæd, der lyder "Så går vi hjem fra Mosen - med hul på hosen", og flere læsere har fortalt, at de kender lignende sange med samme omkvæd. Blandt andet fra Bakken omkring 1970.

Men under Weigel-familiens årlige julefrokost, hvor visen altid synges, dukkede en erindring op hos en af Annelise Riis Löfflers slægtninge:

- Han er historiker og kom i tanker om, at kriminalkommissær Edvard Weigel også var amatørskuespiller og spillede på Odense Sommertheater. Han var bror til min farmor og blev født sidst i 1880'erne, fortæller Annelise Riis Löffler.

Tekst eller program

Dermed er vi ret tæt på en opklaring, idet Odense Sommertheater lå ved Munke Mose - og i øvrigt er mest kendt for, at det var her den mere berømte vise "Sejle op ad åen" blev skrevet til en sommerforestilling.

Det er nærliggende at forestille sig, at den gode kriminalkommissær har underholdt sin familie med noget af repertoiret fra teatret ved Munke Mose. Men det forbliver gætværk, indtil der dukker en tekst eller et program op fra Odense Sommertheater, hvor visen om at gå hjem fra mosen er nævnt.

Indtil det sker indstiller vi eftersøgningen. Men ved du noget, skal du endelig maile til hhh@fyens.dk.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.