Hvemhvadhvor: Det er da en stødeklods

Peter Madsen, Ulbølle, har sendt dette billede af en stødsklods magen til den, vi viste på Bagsiden i går. Han har heller aldrig vidst, hvad den skulle bruges til. Men det ved han nu. Privatfoto

Hvemhvadhvor: Det er da en stødeklods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I går spurgte Jacob Skovgård Hansen, der driver Landbrugsmuseet Skovgården ved Munkebo, hvad det var for en dims, han havde fået indleveret.

Det er der virkelig mange gamle møbelsnedkere og andet godtfolk, der kan hjælpe ham med. En af dem er 85-årige Kay Erdmann fra Asperup:

- Det er en stødklods brugt til, når man skulle høvle smig. Det var før vi fik rundsave og skulle save pænt med håndsav, fortæller han.

Arne Jensen, Langeskov, uddyber:

- Stødklodsen bruges, når man har savet et bræt på gering, det vil sige 45 grader, og derefter har behov for at høvle smigen for tilpasning. Det kaldes at støde. Stødklodsen spændes fast på høvlebænken. Emnet spændes fast i stødklodsen, så det lige rager over de skrå flader, og høvlen føres langs klodsens flader og sikrer derved smigen. Jeg har selv én, men har aldrig brugt den. Den er afløst af stødsaven, skriver han.

- Alle lidt ældre møbelsnedkere har brugt sådan en til at støde lister og brædder i perfekt smig. Den ene side er til 45 grader, som billedet viser. Den anden er til 60 grader, skriver Anton Weber, som også er gammel snedkermester.

Bent Knudsen, Otterup, kender værktøjet som en geringsklods, mens Hans Jørgen Ploug kalder den en stødlade. Chris Larsen, Kirkeby, kender den som en stødtvinge.

Alex Knudsen, Jullerup, fortæller, at stødklodser som regel var lavet i bøgetræ, der er sværere at høvle i end nåletræ. Og endelig oplyser Erling Grønholt, at stødklodsen også kunne bruges af glarmesteren til at lave billedrammer med.

Hermed bekræftes endnu en gang, at vi har Danmarks mest vidende bagsidelædere. Vi må vist erklære sagen for opklaret. (hafa)

Hvemhvadhvor: Det er da en stødeklods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce