Hvemhvadhvor

I går spurgte Jacob Skovgård Hansen, der driver Landbrugsmuseet Skovgården ved Munkebo, hvad det var for en dims, han havde fået indleveret.

Det er der virkelig mange gamle møbelsnedkere og andet godtfolk, der kan hjælpe ham med. En af dem er 85-årige Kay Erdmann fra Asperup:

- Det er en stødklods brugt til, når man skulle høvle smig. Det var før vi fik rundsave og skulle save pænt med håndsav, fortæller han.

Arne Jensen, Langeskov, uddyber:

- Stødklodsen bruges, når man har savet et bræt på gering, det vil sige 45 grader, og derefter har behov for at høvle smigen for tilpasning. Det kaldes at støde. Stødklodsen spændes fast på høvlebænken. Emnet spændes fast i stødklodsen, så det lige rager over de skrå flader, og høvlen føres langs klodsens flader og sikrer derved smigen. Jeg har selv én, men har aldrig brugt den. Den er afløst af stødsaven, skriver han.

- Alle lidt ældre møbelsnedkere har brugt sådan en til at støde lister og brædder i perfekt smig. Den ene side er til 45 grader, som billedet viser. Den anden er til 60 grader, skriver Anton Weber, som også er gammel snedkermester.

Bent Knudsen, Otterup, kender værktøjet som en geringsklods, mens Hans Jørgen Ploug kalder den en stødlade. Chris Larsen, Kirkeby, kender den som en stødtvinge.

Alex Knudsen, Jullerup, fortæller, at stødklodser som regel var lavet i bøgetræ, der er sværere at høvle i end nåletræ. Og endelig oplyser Erling Grønholt, at stødklodsen også kunne bruges af glarmesteren til at lave billedrammer med.

Hermed bekræftes endnu en gang, at vi har Danmarks mest vidende bagsidelædere. Vi må vist erklære sagen for opklaret. (hafa)

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.