Hvaler jager som geparder


Hvaler jager som geparder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grindehvaler spurter af sted efter bytte med en teknik, der minder mere om geparders end om andre hvalers. Det viser dansk forskning

Grindehvalen er dybhavets sprinter. Trods størrelsen jager den store blæksprutter under dyk ned til 900 meters dybde ved at svømme hurtigere end nogen anden dybtdykkende hval.

Det viser forskning fra Aarhus Universitet, hvor den spanske ph.d.-studerende Natacha Aguilar Soto sammen med sin vejleder, lektor Peter T. Madsen fra Biologisk Institut, og sammen med spanske og amerikanske kolleger har studeret grindehvalers jagtadfærd ud for De Kanariske Øer.

Forskningen har afsløret en ny og ukendt jagtteknik hos hvaler, som normalt svømmer langsomt, når de søger efter byttedyr for at spare på ilten under de dybe dyk.

Opdagelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Animal Ecology.

Korte intense dyk

Forskerholdet undrede sig over, at grindehvalerne kun dykker ned i et kvarters tid, mens for eksempel kaskelothvaler kan være nede i en time eller mere. Minicomputere sat fast på grindehvalerne med sugekopper har nu afsløret, at grindehvaler laver korte men intense spurter efter byttedyr under dyk til over 900 meters dybde.

Under disse spurter bruger dyrene omkring en fjerdedel af ilten på bare tre procent af den tid, de er neddykkede. I forsøget på at fange bare et enkelt byttedyr pr. dyk spurter grindehvalerne op til ni meter i sekundet. En jagtteknik, der minder meget om den, som geparder bruger på den afrikanske savanne, hvor de under rappe spurter nedlægger store byttedyr.

For grindehvalerne er byttet formentlig blandt andet kæmpeblæksprutter. (ritzau)

Hvaler jager som geparder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce