Faktarama

Astronomi: Ni milliarder lysår. Så langt væk fra os befinder stjernen Icarus sig. Det vil sige, at det lys fra stjernen, der nu er blevet observeret, begyndte sin rejse mod Jorden for ni milliarder år siden og har været undervejs dobbelt så lang tid som vores egen planet overhovedet har eksisteret.

Opdagelsen af den hidtil fjerneste stjerne blev gjort ved et tilfælde, da en amerikansk og to danske forskere studerede data fra rum-teleskopet Hubble for at blive klogere på supernovaer. Icarus befinder sig 100 gange længere væk end den næstfjerneste stjerne, der hidtil er blevet observeret, så dens svage lys burde slet ikke kunne ses.

Det kunne kun lade sig gøre, fordi dens lys blev forstærket af et fænomen, der kaldes gravitationslinseeffekten, som blev forudsagt af Albert Einstein. Effekten går ud på, at tunge objekter krummer rummet omkring sig og derved kan forstærke lyset på samme måde som det krumme glas i briller eller forstørrelsesglas.

Stjerne Icarus er (eller rettere: var) en blå kæmpestjerne med 100 gange mere masse end vores egen sol. (hafa) Kilde: Videnskab.dk/Nature.com

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.