Forstår du multietnolekt?


Forstår du multietnolekt?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GODTORDIGEN: Kan vollsmosiansk være metroseksuelt?

Nydansk er ikke det samme som nudansk! Det indser man ved gennemgangen af - denne gang ikke årets nye ord, men "Brugbare nye ord", som traditionen tro er stillet til rådighed for Godt ord igen af Arne Hamburger, mangeårig amanuensis hos Dansk Sprognævn, i samarbejde med Gitte Hou Olsen, Sproghjørnet i Politiken, til "Hvem Hvad Hvor 2005", Politikens Forlag.

Nydansk er nemlig et af navnene på den sprogform - kaldet multietnolekt - som også kaldes araberslang eller perkerdansk (og det er altså et citat). En multietnolekt er en dialekt i dansk, som er en blanding af især arabisk og dansk, og som tales i multietniske miljøer af unge indvandrere og efterkommere af indvandrere. Det består dels af dansk med arabiske ord, dels er det kendetegnet ved at ordstillingen er ændret lidt, for eksempel "i morgen jeg kommer" i stedet for "jeg kommer i morgen".

Fænomenet er ikke nyt. På silamutten (i det fri) eller krakkemutten (op i fjeldet) klarede mange sig med køkkengrønlandsk eller kamikdansk - et sprog der trods adskillelsen i 1814 har bevaret mange norske udtryk, og i dag taler man om en særlig grønlandsdansk dialekt, især blandt unge etniske grønlændere i Nuuk, Godthåb.

Tweenerne

Netop de unge er jo fremmelige, også hvad sproget angår, og nu er der indlånt et nyt begreb: "tween" eller "tweenager" er et barn der befinder sig mellem barndom og teenage-alderen, det vil sige mellem otte og 12 år, også kaldet førteenager.

Det kommer af engelsk "between", mellem, og "ager", en afledning af "age", alder ("teenagealder" er faktisk "dobbeltkonfekt").

En tween kan godt være barn af en "metroseksuel". Fænomenet har før været beskrevet i Fyens Stiftstidende, og jeg har også truffet en - en fyr typisk i 30'erne som gør lidt ekstra ud af sit udseende, her beskrevet som "en oftest heteroseksuel mand, som lader sig inspirere af livsstilen blandt homoseksuelle i storbyerne".

Og så kan man spørge om de har det som plus og minus uendeligt eller genier og tåber, der siges at nærme sig hinanden, lidt uden for den almene forståelses grænseflade? For en multietnolekttalende kan vist godt være metroseksuel.

Tynde klienter

Hver dag kan man læse om det fede liv, især i den vestlige kulturkreds, men året har også bragt os "tynde klienter" - som imidlertid viser sig at være "computere der som alternativ til traditionelle pc'er kører uden lokal harddisk, og hvor al afvikling af programmer foregår på en central server. Det er et oversættelseslån fra engelsk og hentyder til det meget tynde kabinet uden disk".

Og det er altså ikke en købmandsdisk.

Og så er der kommet pauselån, forårspakke, kristendemokrater, sygehusregioner, strukturreform, transplantationsturisme, e-læring - og depressionspiller.

Man kan tage en sweeperuddannelse (for dem der ikke har gennemført en konventionel uddannelse, som eksempel nævnes hf), eller kaste sig ud i speeddating (gennemføre et stort antal "dates", stævnemøder, hurtigt) - det må være noget for de metroseksuelle, og kniber det med at få vejret, kan man gå på oxygenbar (oxygen er ilt).

Så der er håb for os alle.

Forstår du multietnolekt?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce