Faktarama

Sundhed: Overvægt og fedme giver højere risiko for hjertesygdomme. Men samtidig har overvægtige en tendens til at leve længere end normalvægtige, når først diagnosen er stillet. Sådan lyder det såkaldte fedmeparadoks, og så er det jo lige før, man kan bilde sig selv ind, at det nok ikke er så slemt med det bildæk alligevel. Men nej. Fedmeparadokset er en myte. Det konkluderer forskere fra Northwestern University, som har undersøgt data fra 200.000 amerikanske mænd og kvinder, der er blevet målt og vejet gennem hele livet.

Analysen viser, at overvægtige mænd og kvinder i alderen 40-59 år har henholdsvis 21 og 32 procent større risiko for slagtilfælde, hjerteanfald og hjertesvigt end normalvægtige. Hos fede mænd og kvinder er risikoen endnu højere. Desuden lever normalvægtige mænd i snit næsten to år længere med hjertesygdomme end overvægtige - og seks år længere end fede. For kvinder er forskellen 1,4 og 3,4 år.

Fedmeparadokset er dermed blot et udtryk for, at overvægtige er yngre, når de får deres diagnose for en hjertesygdom, end normalvægtige. (hafa) Kilde: Weekendavisen/JAMA Cardiology

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.