Faktarama Special

Tre medieforskere dokumenterer, at tidligere populær og årligt tilbagevendende pressespøg ikke længere er gangbar.

Aprilsnarren, som vi kender og elsker den, er død.

Det konkluderer et internationalt hold af medieforskere under ledelse af den indiske professor Ran Slirpa. Han har i en menneskealder indsamlet, dokumenteret - og af og til medvirket i - 1. april-historier i såvel trykte som elektroniske medier. Det er han nu holdt op med.

- Det giver ingen mening kun at indsamle falske historier én gang om året, når mængden er så stor resten af året, siger Ran Slirpa i en pressemeddelelse om forskningsresultatet, der i dag offentliggøres i flere anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Tysk opbakning

På forskerholdet finder man også den tyske medieforsker dr. Averil Vürst.

- Noget tyder på, at det især er præsidentvalgene i USA, Rusland og Tyrkiet samt useriøse medier som RokokoPosten og Broken News, der har fået mængden af såkaldt "fake news" til at eksplodere. De daglige narrehistorier er nu så omfattende og velunderbyggede, at en enkelt årstidsbestemt narrehistorie slet ikke stikker ud i den almindelige nyhedsstrøm, siger Averil Vürst fra Institutt für Wahrheit ved universitetet i Münchhausen.

Det årlige arbejdspres

Aprilsnarren er også blevet ramt af et strukturelt problem, som store dele af vesteuropæisk presse lider under, siger en tredje forsker bag nyheden:

- Når det daglige tryk af falske historier er så stort, kræver det særdeles kreative spøgefugle på en redaktion for at komme på noget, der ikke er hørt før. Det er et stort arbejdspres at lægge redaktionerne under. Særligt i de år, hvor 1. april falder midt i en travl højtid, så der skal produceres en masse aviser på forskud. Men mest fordi de fleste journalister ikke er særligt morsomme, forklarer dr. post.fact. Prima Aprillia fra Italien.

Som konsekvens af forskningen har Bagsiden besluttet, at vi i år ikke bringer nogen aprilsnar.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.

Mere om emnet

Se alle

Faktarama Special: Kirurg gennemfører deling af barn

Faktarama Special: Kæledyrsproblem løst: Hund og kat kan krydses