Faktarama Special: Det måtte jo ske: Fake news slår aprilsnarren ihjel

Falske nyheder fylder i dag så meget i mediebilledet, at den årlige aprilsnar ikke får ørenlyd, konstaterer forskere. Foto: Colourbox

Faktarama Special: Det måtte jo ske: Fake news slår aprilsnarren ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre medieforskere dokumenterer, at tidligere populær og årligt tilbagevendende pressespøg ikke længere er gangbar.

Aprilsnarren, som vi kender og elsker den, er død.

Det konkluderer et internationalt hold af medieforskere under ledelse af den indiske professor Ran Slirpa. Han har i en menneskealder indsamlet, dokumenteret - og af og til medvirket i - 1. april-historier i såvel trykte som elektroniske medier. Det er han nu holdt op med.

- Det giver ingen mening kun at indsamle falske historier én gang om året, når mængden er så stor resten af året, siger Ran Slirpa i en pressemeddelelse om forskningsresultatet, der i dag offentliggøres i flere anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Tysk opbakning

På forskerholdet finder man også den tyske medieforsker dr. Averil Vürst.

- Noget tyder på, at det især er præsidentvalgene i USA, Rusland og Tyrkiet samt useriøse medier som RokokoPosten og Broken News, der har fået mængden af såkaldt "fake news" til at eksplodere. De daglige narrehistorier er nu så omfattende og velunderbyggede, at en enkelt årstidsbestemt narrehistorie slet ikke stikker ud i den almindelige nyhedsstrøm, siger Averil Vürst fra Institutt für Wahrheit ved universitetet i Münchhausen.

Det årlige arbejdspres

Aprilsnarren er også blevet ramt af et strukturelt problem, som store dele af vesteuropæisk presse lider under, siger en tredje forsker bag nyheden:

- Når det daglige tryk af falske historier er så stort, kræver det særdeles kreative spøgefugle på en redaktion for at komme på noget, der ikke er hørt før. Det er et stort arbejdspres at lægge redaktionerne under. Særligt i de år, hvor 1. april falder midt i en travl højtid, så der skal produceres en masse aviser på forskud. Men mest fordi de fleste journalister ikke er særligt morsomme, forklarer dr. post.fact. Prima Aprillia fra Italien.

Som konsekvens af forskningen har Bagsiden besluttet, at vi i år ikke bringer nogen aprilsnar.

Faktarama Special: Det måtte jo ske: Fake news slår aprilsnarren ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce