Faktarama

Palæontologi: I 1860 fandt man i Tyskland et fossil af et vinget væsen, der blev døbt Archaeopteryx. Lige siden har vidensaben diskuteret, om den kunne flyve, svæve eller ingen af delene. Dén sag er nu afgjort. Et hold franske forskere brugte røntgenstråler til at kigge ind i det indre af de forstenede knogler. De konstaterede, at formen på knoglerne viser, at archaeopteryx har kunnet lette fra jorden og flygte fra rovdyr eller over forhindringer. Men ikke flyve længere ture i luften. Lidt i stil med den måde fasanen flyver på.

Archaeopteryx levede for 150 millioner år siden i det, der nu er det sydlige Tyskland. Den var ikke større end en skade, havde fjer på vingerne, skarpe tænder og en lang hale. Ofte er den blevet omtalt som den første fugl, men den skal snarere opfattes som en flyvende dinosaur, da den ikke er stamfar til vore dages fugle. (hafa)

Kilde: BBC/Videnskab.dk/Nature Communications

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.