Læserne hiver de særeste ting op af jorden - og frem fra hukommelsen
- Hejsa. Efter en hård kamp kom denne 1,048 kilo tunge kæmpe op af jorden. Den ligner lidt af en frækkert og kan nok gøre de fleste misundelige, he he he.

Sådan skriver 13-årige Kasper Schiang fra Ullerslev og stormer dermed direkte ind på en helt suveræn førsteplads i kampen om at dyrke Årets 24timerXtra Store Gulerod. Den er faktisk dobbelt så tung som nummer to, men høstkonkurrencen løber jo frem til 1. november, så intet er afgjort endnu.

Kartofler og roer

Det er derimod vores lille konkurrence om billetter til Legoland. Vinder blev Lykke Pedersen, Kjærsvej 1, 5800 Nyborg. Hun kan nu tage familien med en tur i Legoland i efterårsferien.

Derudover trak vi lod om, hvem der skulle have fire store legoæsker. De heldige vindere er: Ruth Nielsen, Tvevadgyden 10, Ferritslev, Maria Sørensen, Drejøvænget 28, Middelfart, Sune Poulsen, Bjergfyrvangen 17, Stige, og Tove E. Fuglsang, Kildegårdsvej 191, 5240 Odense NØ. Æskerne sendes fra Billund i næste uge.

Læserne skulle gætte, hvad man før i tiden kaldte efterårsferien, og det rigtige svar var: Kartoffelferie.

Men det svar kan diskuteres, mener Aase Windeballe fra Ullerslev. Hun skriver:

- Det er en udbredt misforståelse, at efterårsferien hed andet end efterårsferien. Den har altid heddet efterårsferien. Kartoffelferien faldt tre uger tidligere, altså sidst i september. Ældre mennesker mindes, at den faldt omkring

Christian X's fødselsdag, som var 26. september. Selv husker jeg bare, at den faldt i den sidste uge af september. Da havde vi en uges ferie til at tage rundt og samle kartofler op hos bønderne.

- Midt i oktober (18. oktober faldt altid i efterårsferien ) fik vi så efterårsferie, som vi i reglen kunne nyde, for da var kartoflerne samlet op. Kartoffelferien faldt væk i sidste halvdel af 50'erne, da man på landet havde fået kartoffeloptagere til at klare arbejdet. Efterårsferien blev bibeholdt midt i oktober.

- I byer som Odense havde man ikke kartoffelferie, for hvad skulle man med den. Det er nok deraf misforståelsen kommer. Man tror, det er den samme uge, men der er altså tale om to forskellige uger - den ene til arbejde, den anden til ferie.

Kakkelovnsferien

Vi takker for Aase Windeballes præcisering, men mener nu, at begge parter har ret. Bogen "Hvorfor det", skrevet af Mette og Mogens Eilertsen, hvor man kan få svar på de mest besynderlige spørgsmål, fortæller, at efterårsferien tidligere har haft navne som kartoffel- og roeferie

"Navnet knytter sig til det gamle bondesamfund hvor kartofler og roer skulle graves op og i hus inden vinteren. Her blev børnene i næsten alle aldre sat i arbejde og kunne derfor ikke undervises i skolen", hedder det i bogen.

Men så kommer en overraskende tilføjelse: "Omtrent fra midten af 1800-tallet blev efterårsferien introduceret i byskolerne. Først kaldtes den kakkelovnsferie, fordi man i skolerne samtidig benyttede lejligheden til at rense og klargøre alle kakkelovne i klasseværelserne, så de var klar til vinterferien."

Jamen, så lad os da ønske alle bagsidelæsere en rigtig god kakkelovnsferie.
  • Fyens Stiftstidende