Dyrs utrolige syn: Forskere begynder at se med dyrenes øjne

Pas på. Den kan se både frem og tilbage. Foto: Mike Hutchings/Ritzau Scanpix

Dyrs utrolige syn: Forskere begynder at se med dyrenes øjne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrenes øjne er unikt tilpasset deres livsstil, viser den senere tids forskning.

Mange dyr ser ikke som mennesker, og nogle af deres synsevner er ret så fascinerende. Men faktisk er dyrs syn et område, hvor forskerne stadig har meget at lære. Det skriver Videnskab.dk.

En af dem, der arbejder på at øge vores viden om dyrs syn, er Mads Frost Bertelsen, der er adjungeret professor i zoologisk medicin ved Københavns Universitet og dyrlæge i Københavns Zoologiske have.

I en årrække har han i samarbejde med en gruppe internationale forskere kortlagt forskellige dyrs øjne. Projektet startede med giraffen tilbage i 2013 og har været i gang siden da med skiftende forskere på holdet.

Giraffens hesteskoøje

Giraffens hoved ser måske lille ud for enden af den lange hals, men det har stadig plads til et par store øjne, der kan hele tre ting på en gang:

- Overskue horisonten og holde øje med rovdyr.

- Se på sine klove, så den ikke falder, når den går.

- Se sin tunge, når den spiser blade fra tornede buske

- Giraffen har en hestesko-bue på øjet, som dækker synsfeltet hele vejen ned til dens fødder. Og så har den en stor prik yderst i øjet. Den gør det muligt for giraffen at se, hvor den skal sno tungen, når den skal spise blade fra tornede buske, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Flodheste ser begge veje

Flodhestens og næsehornets øjne sidder på siden af hovedet, og faktisk ser de kun halvt så godt, når de bare ser ud over horisonten, som når de ser fremad eller bagud.

- De ser fra to vinkler. Den ene minder om at have hovedet vippet lidt nedad, brillerne sidder helt lavt på næsen, og du ser frem over brillekanten. Her ser de knap så godt, fortæller Mads Frost Bertelsen.

- Men når de ligger nede i vandet, har de hovedet i en anden vinkel. Her ser den gennem brillerne, så at sige, for nu er deres syn skarpere. I den vinkel kigger de forud og bagud.

For at toppe superhelte-effekten kan den faktisk se begge veje samtidig. Det svarer til at sidde ved et bord og at kunne se over bordet, under bordet og bagud på samme tid.

Dovendyret ser på fødder

Dovendyrets syn minder meget om giraffens, men det hænger på hovedet, når det bevæger sig gennem junglen.

- Dovendyret har også det bedste syn i den del, som peger mod dens fødder. Når den hænger på hovedet, peger synet også mod himlen. På den måde ser dovendyret både, hvor den skal holde fast, og om der er rovfugle på færde på himlen, forklarer Mads Frost Bertelsen.

At dovendyrets syn er indrettet til at se bedst, når den ser på sine fødder og mod himlen, peger på, at dens syn er tilpasset dens på-hovedet-hængende livsstil. Og for alle de dyr, som forskerne har undersøgt, gælder det, at deres øjne er tilpasset deres helt unikke livsstil.

Dyrs utrolige syn: Forskere begynder at se med dyrenes øjne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce