Det er helt ude i hampen

Tegning: Gert Ejton

Det er helt ude i hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv statsministeren bruger udtrykket, som er mindst 100 år gammelt

Var det 1970'ernes hippier, der fandt på udtrykket "ude i hampen", mens de fyrede en pibe med tørrede hampeblade? Eller kommer udtrykket fra byen Hampen?

Flere læsere undrer sig over udtrykket og kommer selv med kreative gæt.

Arne Therkildsen, Sanderum, skriver:

- En overskrift i avisen hed "Helt ude i majsen". Titlen er selvfølgelig afledt af det velkendte "helt ude i hampen". Men hvorfra stammer egentlig dette mærkværdige udtryk? I sommer spurgte jeg i Nørre Snede efter campingpladsen. Jo, den ligger helt ude i Hampen, fem kilometer mod nord, lød svaret. Da Hampen viste sig at være en lille flække langt ude, kom jeg til at tænke på, om det er herfra, udtrykket "helt ude i hampen" stammer. Kan Sprogdoktoren bruge den tanke til noget?

Vi har spurgt sognepræst Arne Kiel Nielsen, Nørre Snede og Hampen. Han svarer:

- Udtrykket "helt ude i Hampen" stammer fra Silkeborg (cirka 30 kilometer fra Hampen), hvor fruerne i gamle dage sagde, at skulle man have godt og billigt smør, så skulle man "helt ud i Hampen", altså "længst ude" i Silkeborgs opland. Det er den forklaring, jeg har hørt i Danmarks Radio - spændende at høre, om der findes andre forklaringer.

En anden læser, Kaj Kristiansen, skriver til Sprogdoktoren:

- At være "langt ude i hampen" husker jeg fra Jylland, hvor det henviste til, at reb fremstillet af hamp var et billigt produkt af tvivlsom holdbarhed.

Arne Jensen fra Langeskov peger på sportens verden:

- Udtrykket stammer fra boksning og er det samme som at være ude i tovene. Reb kan blandt andet være fremstillet af hamp.

En vise fra 1908

Sprogdoktoren takker for de mange teorier. Det eneste, der kan fastslås med sikkerhed om talemådens oprindelse, er, at den kan spores tilbage til 1908.

Ordbog over det danske Sprog (supplementsbind 4) bringer et eksempel på en vise, hvor en del af teksten lyder: "Kvinder tog dristigt del i kampen, skønt mangen kritisk person har sagt, at det var ganske hen i hampen."

Udtrykket hed oprindelig "hen i hampen", ligesom man siger "hen i skoven" og "hen i vejret" om noget, der er vanvittigt eller helt ved siden af, for langt ude. Jernbane-Tidende skrev i 1951: "Disse tal er helt hen i hampen".

Talemåden "hen i hampen" fik i 1970'erne parallelformen "ude i hampen".

At talemåden skulle være en hippie-opfindelse er en udbredt, men altså forkert teori. I bogen "Hvorfor det?" skriver Mette og Mogens Eilertsen fejlagtigt: "Udtrykket om hampen kan umiddelbart ikke spores længere tilbage end til 1960'erne, da vi for alvor lærte hampeplanten (cannabis sativa) at kende i forbindelse med tidens nye rusmiddel, hash. Hvis man misbruger dette rusmiddel, kan man godt være langt ude."

Teorien om, at byen Hampen skulle være skyld i udtrykket, er ligeledes ret sejlivet. Ikast Avis skrev i juli 2008: "Byen er verdenskendt i hele Danmark for begrebet "helt ude i Hampen"."

Byen har i øvrigt cirka 400 indbyggere. Den ligger ved Hampen Sø og Hampen Bjerg. Bynavnet Hampen nævnes i en kilde fra 1586. Søen menes at være blevet brugt til at lægge hamp og hør i blød, deraf navnet.

Fire versioner

Talemåden om hampen lever i bedste velgående i hele fire versioner - mindst. "Ude i hampen" findes 32.900 gange på internettet. "Hen i hampen" optræder 2550 gange. "Ud i hampen" ses 1500 steder. Og "henne i hampen" kun 176 steder.

Det er i øvrigt sjovt at observere, hvordan et slangudtryk kan spredes til hele befolkningen og helt ind i Statsministeriet. Da en undersøgelse for et par år siden viste, at danskere er nogle af de mest fordomsfulde europæere, sagde Anders Fogh Rasmussen ifølge Ritzaus Bureau:

- De beskrivelser er fuldstændig uden hold i virkeligheden og fuldstændig ude i hampen. Tværtimod er Danmark et åbent, frisindet og fordomsfrit samfund.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Det er helt ude i hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce