Faktarama

Matematik: Hvorfor siger det knæk, når vi knækker fingre? Spørgsmålet har været diskuteret i årtier, men nu har en fransk og en amerikansk forsker afgjort sagen ved hjælp af matematik: Det siger knæk, fordi små bobler i væsken omkring leddet brister, når trykket ændrer sig.

Mellem fingerleddene ligger en væske, der smører ledet og i den væske er der små bobler. Når vi knækker vores fingre, trækker vi leddene fra hinanden og så bliver trykket lavere. Det får boblerne til at svinge i størrelse ekstremt hurtigt, og det er lyden af de bobler, vi hører som høje knæk.

Bobleteorien blev faktisk formuleret helt tilbage i 1971, men er aldrig blevet bevist. Vineeth Vhandran Suja, der forsker ved Stanford University i Californien sad en dag og knækkede fingre, da han besluttede sig for at undersøge sagen. Sammen med sin gamle underviser fra Frankrig udviklede han tre matematiske ligninger, der tilsammen forklarer lyden.

Deres model forklarer også, hvorfor nogle mennesker ikke kan knække fingre: De har for store hulrum mellem knoglerne. Dermed falder trykket i smørevæsken ikke hurtigt nok til at det kan sige knæk. (hafa)

Kilde: Videnskab.dk/BBC

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.