Danskere skal måle vinden på Mars


Danskere skal måle vinden på Mars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I nat lander Mars-sonden Phoenix på den røde planet

Forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Institutet i København har udstyr med om bord, når sonden Phoenix i nat slår ned på Mars. Dermed starter tre måneders intensiv udforskning af overfladen i forsøg på at fastslå, om der har været liv på Mars.

De danske forskere, der er direkte involveret i projektet, er allerede dage i forvejen på plads i USA. De skal sikre, at deres instrumenter fungerer efter hensigten, når først landingen er vel overstået.

Phoenix er en mission under den amerikanske rumfartsorganisation NASA - og her påpeger man, at landingen ikke er som at besøge bedstemors hus - faktisk er mere end halvdelen af de hidtidige forsøg mislykkedes.

Niels Bohr Institutet har en lang tradition for Mars-forskning, ikke mindst i forbindelse med magneter, der kan fastholde og udforske Mars-støvet.

Vindmåler fra Århus

Fra Århus deltager man med en særlig vindmåler, der er udviklet igennem det seneste halvandet år.

- Det eneste sted, hvor man virkelig kan finjustere sådan et instrument, er her hos os, fordi vi har bygget en vindtunnel, der kan efterligne vindforholdene på Mars, siger Per Nørnberg, lektor og projektleder ved Marslab på universitetet.

Den lille måler er et lille, let rør af såkaldte Kapton-tråde, et særligt velegnet plastmateriale. Røret hænger i snoede kevlarfibre og får dermed den helt rigtige træghed til opgaven. Det har nemlig været afgørende, at røret ikke kommer i svingninger, for så vil man ikke kunne aflæse noget af dets bevægelser.

Jagten på liv

Når den svage Mars-vind blæser, løftes røret fra den vejrmast, hvor det er monteret. Via rumsondens kamera kan man filme rørets position og dermed fastslå vindretning og vindhastighed.

Den jyske vindmåler skal fortælle mere om vindforholdene på Mars og kortlægge, om der er et særligt døgnmønster i vindens bevægelser.

- Desuden skal vindmåleren vise forholdene, når man med en robotarm vil grave materiale op fra Mars og putte det i små ovne på rumsonden. Dermed risikerer man ikke, at noget af materialet blæser væk, forklarer Per Nørnberg.

Ovnforsøgene er centrale for hele missionen. Ved at opvarme den opgravede Mars-jord kan man måske konstatere, om der er kulstofforbindelser med, hvilket igen kan forklare mere om eventuelt liv på Mars. (ritzau)

Danskere skal måle vinden på Mars

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce