Sprogdoktoren

Bagerne i den tyske by Braunschweig afviser ethvert kendskab til Fyns "nationalkage". Over tre mandage udforsker Sprogdoktoren brunsvigerens kilder. Dette er første afsnit.

Hvis man vil opklare brunsvigerens oprindelse, kommer man ikke uden om den tyske by Braunschweig.

Den Danske Ordbog (2003) nævner nemlig, at brunsvigeren har sit navn fra Brunsvig, der er den gamle danske betegnelse for Braunschweig.

Sprogdoktoren kørte derfor en tur til den tyske by, der ligger 350 kilometer syd for grænsen.

For at gå lige til fadet indledte jeg min brunsvigerekspedition hos lokale bagere, hvor jeg bestilte "ein Braunschweiger".

Hos "Steinecke Brotmeisterei" så de to bagerjomfruer lettere desorienterede ud. Jeg forklarede, at det er en brødkage med brun farin.

- Nein, das ist nicht bekannt, lød svaret.

Sådan én kendte de ikke.

- Men prøv lidt længere henne ad gaden hos "Der Stadtbäckerei". De har flere lokale varer.

Men dér ser ekspeditricen lige så mystificeret ud, da jeg beder om "ein Braunschweiger".

- Vi har Butter-Harzerkuchen, Butter-Bienenstich og Butterstreuselkuchen, siger hun og peger på glasmontren, hvor jeg i øvrigt også observerer en Kopenhagener Schleife (en københavnersløjfe). Men hun har ingen kager med en overflade af brun farin.

Rød og hvid glasur

Jeg krydser et torv og forsøger mig hos "Bäcker Ziebart Café". Her er overraskende gevinst, da jeg spørger efter "ein Braunschweiger".

Ekspeditricen peger på en kage i glasmontren. Det er en rund, flad tørkage med lyserød og hvid glasur. På et skilt står der: "Rot-Weiss Gebäck mit Farbstoff".

- Ist das ein Braunschweiger? spørger jeg.

- Det kan vi da godt kalde den. Rød og hvid er jo byen Braunschweigs farver, svarer hun med et smil. 

Pølsesnak

Heller ikke i Braunschweigs omegn kender de et bagværk med brun farin. Men flere nævnede for mig, at "ein Braunschweiger" er noget helt andet.

- Det er en kødpølse (ein Mettwurst), sagde en slagter i Bad Harzburg. Hun havde den dog ikke i sit sortiment.

- Vi laver vores egen Eichsfelder Mettwurst, sagde hun

- Men prøv i Braunschweig, hvis du skal dertil.

Sporet fører til Altstadtmarkt midt i Braunschweig. Her står Fleischerei Schwieger med sin varevogn. Frau Schwieger peger straks på en pølse, da jeg bestiller "ein Braunschweiger".

- Den er med hvidløg, siger hun og tilbyder at skære en skive som smagsprøve.

Pølsen er rødlig, men grovere end en almindelig dansk spegepølse.

- Det er den sidste, jeg har i dag, siger hun.

Sprogdoktoren køber pølsen for 2,50 euro. Den er vigtigt bevismateriale i brunsvigermysteriet.

Dagens delkonklusion: I Braunschweig er en brunsviger ikke en kage, men en pølse.

Næste mandag spørger Sprogdoktoren det lokale Stadtarchiv Braunschweig, om der dog slet ikke er nogen forbindelse mellem den fynske "nationalkage" og den tyske by.

  • Faarup_Hans_(2015)_006

    Af:

    Bagsideredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis samt fast afløser på Fyens Stiftstidendes Menneskesider. Faste stofområder: satire, læserkontakt, tid og rum. Uddannet radiojournalist fra DJH1990. Har arbejdet på Vendsyssel Tidende og Aalborg Stiftstidende. Siden 1994 på Fyens Stiftstidende, fra 2003 som bagsideredaktør. Hovedskribent på Broken News. Priser: Lattergalen 2004 og Årets Poet 2015 Privat er jeg redaktør af kirke- og beboerbladet Kuréren i Åløkkekvarteret i Odense, hvor jeg bor i eget hus sammen med min kone, som er sygeplejerske på OUH. Vi har tre børn. Jeg er bestyrelsesmedlem i Åløkkekvarterets Grundejerforening samt motionsløber- og cyklist. Cyklede til Paris med Team Rynkeby Odense i 2008 og blev i 1981 fynsmester i diskoskast.