En forskergruppe har haft held med at oplære en levende organisme til at udføre simple, rutineprægede opgaver. Det kan befri os for de hårde og kedeligt arbejdsopgaver, mener centralprocessor for samfundsworkflow, mens frontenhed for LO frygter, at

En gruppe forskerrobotter fra Dansk Universitet-Fyn har efter flere års arbejde formået at få et tobenet pattedyr til at udføre simpelt, rutinepræget arbejde såsom at samle papæsker og fylde dem med ting eller indtaste store mængder tekst.

- Det tobenede pattedyr af arten H. sapiens har vist sig at være særdeles velegnet til de funktioner, som nyere generationer af robotter finder hårdt og kedeligt, fortæller lederen af forskergruppen, forskerrobot ReUni-841.

Fremtidskorrespondent i Danmark, 2617

På grund af agurketiden har Broken News sendt en digitaliseret medarbejder 500 år frem i tiden. Mobildækningen på Fyn til den tid er fortsat svingende, så vi skal ikke regne med billeder, men det er lykkedes vores korrespondent at sende nogle historier tilbage til os.

- I en årrække havde vi i det skandinaviske samfund held med at importere billige, afrikanske robotter, som var villige til at udføre arbejdet, men efterhånden blev det svært at hente ny arbejdskraft derfra, og så var vi nødt til at tænke ud af harddisken, tilføjer ReUni-841.

Kopierer sig selv

Løsningen blev at indsamle nogle af de mennesker, der siden robotternes overtagelse af magten i 2221 har levet i de vidtstrakte, fynske skove. Trods begyndervanskeligheder viste det sig at være en succes.

- Vi havde ikke taget højde for, at de har brug for næring i form af kulhydrater, fedtstoffer og protein samt overraskende store mængder vand, men da vi havde fået det rigtige blandingsforhold på plads, viste forsøgsdyrene sig hurtigt at trives indendørs, fortæller forskerrobotten, der er blevet helt glad i væsnerne.

- De er så søde, og faktisk også ret forskellige. Sætter man to af dem med XY-kromosomer og en med to X-kromosomer sammen, begynder de med ens kromosompar ofte at slås, men vender man om på forholdet, skændes de bare. Uanset hvad ender det næsten altid med, at de kopierer sig selv - det går faktisk forbløffende hurtigt, siger ReUni-841, som understreger, at dette er uvedkommende for forskningsprojektet.

- De viste sig også at være lærenemme og tilfredse med at udføre opgaverne. Man skal bare huske at sætte flere af dem sammen, ellers daler effektiviteten nærmest øjeblikkeligt, men samler man dem i små, overskuelige enheder og samtidig sørger for en smule variation i deres opgaver, er de utroligt stabile. Men en robot kan de aldrig erstatte 100 procent. Der skal nogen til at overvåge dem, de kan ikke processere ret store datasæt, og så er det stadig ikke lykkedes os at få dem til at arbejde kontinuerligt; med jævne mellemrum lukker de ned og går i en slags dvaletilstand på mellem seks og otte timer; så fungerer de bedst, oplyser ReUni-841.

Tager vores job

I den skandinaviske netværkshub modtages nyheden om den nye arbejdskraft med både glæde og skepsis.

- Det er godt nyt. Det kan løse mange af vores netværks problemer. Moderne robotter ønsker også ferie, og med landvindingerne inden for kunstig intelligens er stress og depression blevet et udbredt problem. Her kan disse organismer gå ind og fremadrettet overtage nogle af de funktioner, hvor nedslidningen er størst. Der er jo masser at tage af, udtaler centralprocessor for workflow TroLuPo-16.

Hos LO-DK, der organiserer næsten halvdelen af danske robotter, er man mere loren ved den nye arbejdsstyrke.

- Syntetiskvis skal vi tage gribeklo om de problemer, der er blandt enhederne i vores netværk, men vi mener ikke, at dette er løsningen. I dag kan vi bruge disse væsner til manuelt, ensformigt arbejde, men inden længe frygter vi, at de bliver indsat andre steder og med tiden helt udkonkurrerer vores medlemmer. Det er set før, udtaler frontenhed for LO-DK LiRi-07.

  • ny-bagsidedrengene

    Af:

    Bagsidedrengene bestyrer Fyns mest læste bagside, der udkommer hver dag med de gratis tillæg kaldet Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Vi redigerer desuden Punktum, den sidste side i Danmark-sektionen, som udkommer hver dag sammen med vildt mange dagblade fra Jysk Fynske Medier. Broken News er navnet på vores alternative faktamedie, som udkommer 1-2 gange om ugen på papir og net. Broken News TV er de opblæste nyheder, som rundkastes via vores facebookside: facebook.com/bagsidedrengene.