Broken News

Avis-kampagne for et tredje spor på Fynske Motorvej overhalet. Trafikminister og fynske borgmestre indgår aftale: Det tredje spor bliver betalingsspor - med fri hastighed.

I går lancerede Fyens Stiftstidende den stort anlagt kampagne "Tre spor nu", hvis mål er et tredje spor på Fynske Motorvej. Men her til morgen overhalede trafikminister Ole Birk Olsen (LA) kampagnen indenom.

Han og Folketingets Trafikudvalg har underskrevet en bindende aftale om et tredje spor over Fyn. Aftalen er klappet af med de fynske borgmestre, og arbejdet kan gå i gang til næste forår.

Trafikministeren har øjnet en historisk chance for at sætte et liberalt aftryk, idet han har betinget sig, at det tredje spor bliver betalingsspor.

Bonus: Fri hastighed

Danmarks første betalingsspor på landjorden kommer til at strække sig fra frakørsel 58 b ved Lillebælt til frakørsel 45 ved Storebælt, i alt 79,2 kilometer.

Anlægsprisen bliver 2,6 milliarder kroner, og for at sikre en hurtig tilbagebetaling kommer det til at koste 10 kroner pr. kilometer. Det vil sige 792 kroner for at køre over Fyn.

- Det kan umiddelbart lyde dyrt, men til gengæld indføres der som forsøg fri hastighed på strækningen, og minimumsfarten for at køre i betalingssporet bliver 180 km/t, forklarer trafikminister Ole Birk Olesen.

Rabat til de dyre biler

Det betyder, at kun de hurtigste - og dermed også dyreste - biler vil få adgang til det tredje spor, og det får helt usædvanligt de danske biljejeres forening, FDM, til at protestere over en ny vej, før den er anlagt.

Trafikministeren afviser kritikken:

- Det er vel kun fair, at de bilejere, der har investeret mest i et ordentligt køretøj, belønnes med de bedste forhold, siger Ole Birk Olesen og tilføjer, at man af samme grund laver en rabatordning: Jo mere, man har betalt i registreringsafgift, jo billigere bliver det at køre på det tredje spor over Fyn.

Godt for trafiksikkerhed

Har man for eksempel investeret i en Audi R8 til 3 millioner kroner, udgør registreringsafgiften næsten to millioner kroner.

- Og så skal man da ikke plukkes ydeligere. Man skal tværtimod belønnes for, at man investerer i en moderne bil, der er med til at højne den samlede trafiksikkerhed. Derfor modregnes registreringsafgiften med 10 kroner pr. kilometer og en bundgrænse på 500.000 kroner.

- En ejer af en Audi R8 vil derfor kunne køre mindst 100.000 "gratis" kilometer på betalingssporet, mens en Kia Picanto til 80.000 kroner, hvis ejer kun har betalt 20.000 kroner i registreringsafgift, må betale den fulde pris på 792 kroner for at benytte det tredje spor, forklarer trafikminster Ole Birk Olesen.

- Det kan lyde uretfærdigt over for Picanto-ejeren, men i praksis får det ingen betydning. Det vil nemlig slet ikke være muligt at få adgang til det tredje spor, hvis ens køretøj ikke kan køre over 180 km i timen, tilføjer han.

Fri adgang med FynBizz

Tilkørslen til det tredje spor bliver af en ny type med accelerationsbane de sidste 1200 meter før betalingsanlægget, så man med flyvende start kan udnytte den høje fart på hele strækningen.

Det kan dog kun lade sig gøre, hvis man tilkøber den såkaldte FynBizz, som placeres i forruden og er trådløst forbundet med ejerens MasterCard Gold.

Af æstetiske grunde bliver der ingen autoværn eller andre uskønne afspærringer mellem de to eksisterende og det tredje spor. Kun en stribe af nedfræsede fjederpigge, der aktiveres ved passage under 180 kilometer i timen og bringer køretøjet til standsning.

  • fyens.dk