Broken News: Sovende patienter skal redde Nyt OUH

Illustration: "Alien"/20th Century Fox

Broken News: Sovende patienter skal redde Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Nyt OUH skal alle lægges i kunstig koma. Kritiker påpeger øget risiko for patienterne, men gunstig økonomi og arbejdsro opvejer ulemperne, mener ledelse og personale. (Publiceret første gang 19. august 2016)

Sygehuset i Køge har fået en påtale af Arbejdstilsynet for at holde patienter sovende for at begrænse travlhed og overarbejde.

- Men de burde have haft en medalje, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V), fra Region Syddanmark.

På et hastemøde i aftes besluttede regionspolitikerne at indføre den nye behandlingsmetode på Nyt OUH. Dermed mener man at kunne spare 1,3 milliarder kroner, så man undgår at skulle bygge supersygehuset mindre eller slanke administrationen.

Sovende patienter

- Vi vil ganske enkelt satse massivt på at udbygge den såkaldte sedative behandling, det vil sige behandling med sovemedicin, siger Poul Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg.

- Allerede ved indlæggelsen lægges patienterne i dvale, og så vækkes de ikke, før de er raske. Med Køge-modellen vil en indlæggelse på Nyt OUH være som en powernap: Man bliver syg, man falder i søvn, og man vågner op og er rask, forklarer han.

Overlæge Thomas Strøm, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin er skeptisk:

- At holde en patients krop passiv kan være med til at forværre vedkommendes tilstand. Når man bliver lagt til at sove, er der risiko for, at man kommer til at ligge længere tid i respirator, og dermed er risikoen for komplikationer større, siger han.

Personale afviser

Den kritik afvises af såvel ledelse som personale:

- Sedativ behandling vil give mere arbejdsro og mindre stress, fordi plejepersonalet vil kunne tilrettelægge arbejdet uden uventede afbrydelser som patienter, der hiver i klokken, vælter ud af sengene eller vakler forstyrrende rundt på gangene, siger ledende arbejdsmiljøsygeplejerske Lene Hansen, OUH.

Bedre arbejdsmiljø betyder færre sygedage og dermed en stor økonomisk gevinst for sygehuset, påpeger hun.

En win-win-situation

Man forventer også en markant stigning i patienttilfredsheden.

- Det er jo svært at brokke sig, når man sover, og når patienterne alligevel ikke kan kommunikere, kan vi ansætte mindre omkostningstungt personale fra for eksempel Ukraine og Nigeria, siger Poul Erik Svendsen.

Han tilføjer, at regionen måske helt kan undvære dyre patientstuer og lægge de sovende patienter i ligrummet:

- Statistikken siger, at dér ender en stor del af dem alligevel, så det er en win-win-situation. Og de, der klarer den, skal bare have en lidt tykkere dyne over sig.

Broken News er satire. Enhver lighed med kendte steder, begivenheder eller livsformer kan være tilsigtet og må ikke forveksles med journalistik. For ellers ...

Broken News: Sovende patienter skal redde Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce