Broken News

Seneste sundhedsbølge går ud på ikke bare at spise, men også at leve som stenalderfolk. Overbefolkningsekspert er begejstret.

Først var der stenaldermad med masser af kød og ingen sukker og stivelse. Så kom stenalderfitness med tunge løft af sten og træstammer og nu har seneste bølge palæo-bevægelsen ramt os: Palæo Living - blandt tilhængere blot PL. De tilstræber at leve alle døgnets 24 timer som vore forfædre i stenalderen.

En af PL-fortalerne i Danmark er 26-årige Vagn Olsen. Han læser til daglig biologi på Syddansk Universitet og regner med kun at have 18 år tilbage at leve i.

- Det moderne menneskes liv er så langt væk fra naturen. Vi er overbeskyttede i et for mennesket unaturligt indemiljø, hvor vi sover på bløde madrasser og spiser forarbejdet mad, der gør os syge og svage. Her lærer PL os at komme væk fra civilisationen, genfinde gamle bevægelsesmønstre, spise rå mad fyldt med jord og bakterier og i det hele taget løbe de risici, som styrkede vores forfædre, siger Vagn Olsen.

Tygger småsten

Fordi det er meget svært at finde fødevarer, der er så beskidte og uforarbejdede som i stenalderen, er Vagn begyndt at tygge på småsten, så hans tænder slides ned med samme hast som stenaldermenneskets.

Da han på grund af studier, caféliv og venner ikke kan komme ud i naturen så meget som han gerne ville, er han begyndt på et træningsprogram, der skal udsætte hans legeme for samme belastning som i jægerstenalderen. Det indebærer blandt andet, at andre PL-tilhængere med mellemrum tilføjer ham livstruende og invaliderende slag med køller og dyreknogler. På den måde håber han at kunne se frem til et kort, hårdt og beskidt liv.

- Jeg regner med at kunne stemple ud som 44-årig. Så længe levede stenaldermanden - kvinderne døde typisk før, som regel under barsel. Det moderne liv er blevet unaturligt langt, og jeg kan jo se på mine venner og familie, at de kæmper for at fylde det med indhold, men mennesket er jo i bund og grund et dyr, så hvorfor ikke leve som et?

Ekspert bakker op

Overbefolkningsekspert Arne Ertebølle fra Sundhedsstyrelsen er begejstret for den nye bølge:

- Vagn Olsen har fat i noget af det rigtige. Hvis vi alle levede kortere, ville vi kunne spare enorme beløb i pleje- og sundhedssektoren. Det ville være slut med halvgamle forældre i folkeskolen, fremskridtsfjendtlige myter om ting, der var bedre i gamle dage, ville ikke blive viderebragt, og vores samfund ville i det hele taget blive mere dynamisk, siger Arne Ertebølle.

Han erkender dog at tabet af tabet af ældre, engagerede medborgere kan gå hårdt ud over avisernes debatsider og andre kulturbærende institutioner.

Samme bekymring deler konsulent Karen Kongemose fra Kulturarvsstyrelsen:

- Teatre, biblioteker og museer benyttes i stort omfang kun benyttes af den ældre del af befolkningen, så Palæo Living i et større omfang ville være et hårdt slag for det danske kulturliv, siger hun.

Kompromis med hygiejne

Tilbage til Stige Ø, hvor Vagn har oprettet folkeregisteradresse på en køkkenmødding i en hyggelig sivbivuak tætnet med komøg, fortæller han, at han også forsager moderne medicin.

- Nej, det havde stenaldermanden ikke. Han klarede sig med urter og omsvøb og havde et fantastisk liv, tæt forbundet med sine medmennesker og naturen. Skulle jeg skvatte i skoven og få kraniebrud, viser arkæologiske udgravninger, at man dengang sagtens kunne udfører en trepanering, så jeg skal nok klare mig.

Eneste undtagelse, Vagn har været nødt til at gøre, drejer sig om hygiejne.

- Stenaldermanden havde godt nok ikke sæbe og varmt vand, men efter klager fra mine medstuderende har jeg været nødt til at genoptage et minimum af kropspleje, men jeg holder det på etagevask en gang om ugen. På den måde får jeg lov til at deltage i forelæsningerne, så længe lokalet er stort nok.

  • ny-bagsidedrengene

    Af:

    Bagsidedrengene bestyrer Fyns mest læste bagside, der udkommer hver dag med de gratis tillæg kaldet Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Vi redigerer desuden Punktum, den sidste side i Danmark-sektionen, som udkommer hver dag sammen med vildt mange dagblade fra Jysk Fynske Medier. Broken News er navnet på vores alternative faktamedie, som udkommer 1-2 gange om ugen på papir og net. Broken News TV er de opblæste nyheder, som rundkastes via vores facebookside: facebook.com/bagsidedrengene.

Mere om emnet

Se alle
Broken News: Hemmelig mail afslører: Lysreklamen er Saurons Øje

Broken News: Hemmelig mail afslører: Lysreklamen er Saurons Øje

1
Taler de ikke dansk?: De farlige fremmede fra Fyn

Taler de ikke dansk?: De farlige fremmede fra Fyn

Illegale indvandrere sender fem ministre i den varme stol

Illegale indvandrere sender fem ministre i den varme stol