Big Mother med på sommerlejr


Big Mother med på sommerlejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Poul Høi

Berlingske Tidende

SANTA FE: Der var engang, da sommerlejr var en anledning til, at børn og forældre kunne få lidt frihed fra hinanden. Børnene kunne skabe sig tosset, og forældrene behøvede ikke hvert øjeblik bekymre sig om de allermindste decimaler.

Men det var dengang.

I den fagre ny verden følger mor og far med på lejr - i det mindste virtuelt. Wall Street Journal har foretaget et rundspørge til amerikanske sommerlejre, og det viser sig nu, at en meget stor del af lejrene har opstillet webcams, så forældrene kan overvåge begivenhederne. Eller også udsender lejrene hver dag redigerede videooptagelser af tildragelserne. Det er altsammen sat i værk, så børn og for-ældre ikke behøver føle sig så langt fra hinanden, men det kan også få konsekvenser, som modvirker hele formålet med lejren. Mor og far kommer med på lejr, og bekymringerne holder ikke sommerferie.

Bekymring

En mor, Denise Wildes i New York, klikkede sig således ind på webkameraet på datterens sommerlejr, og der så hun datteren gå rundt med sin arm i en slynge. Wildes blev bekymret, ringede til lejren og fik at vide, at datteren havde slået armen, men at det formentlig ikke var noget alvorligt.

En anden mor, Catherine Marion i New Jersey, kunne se på de daglige opdateringer på lejrens website, at datteren ikke hængte sit håndklæde op efter brug. Det blev bare smidt på gulvet. Og hun kunne også se, at datteren gik i en mærkelig T-shirt. "Husk at hænge dit håndklæde op", skrev hun i en e-mail til datteren.

Griber om sig

Dawn Gale, en mor i Illinois, så hver dag nye billeder af sønnen Brian på webstedet fra hans sommerlejr, og det beroligede hende. Men en dag var der intet billede af Brian, og hun sendte straks en e-mail af sted. "Kan du se at komme ind foran det kamera. Din mor har brug for at se dig", skrev hun. Næste dag var han med på fire billeder.

De virksomheder, som leverer teknologien, bekræfter over for avisen, at der er tale om en tendens. I fjor leverede Bunk1.Com kun video-teknologi til én lejr; i år er tallet steget til 25 lejre, og det er ved at blive et must for enhver lejr.

- Forældrene er helt afhængige af det, siger Seth Hirschel, direktør for selskabet.

- Nogle af dem logger ind ti gange om dagen, oplyser han, og en lejr melder om forældrestorm, efter at videooptagelserne fra en pudekamp gik i kludder.

Ingen regn

Alt er dog ikke med i postkortene fra lejrlivet. Lejrlederne sørger for, at kun de bedste billeder kommer hjem. Hvis der er tale om optagelser, kan lejrcheferne redigere dem, inden de bliver lagt ud på internettet, og hvis der er tale om et live webcam, bliver det opstillet på strategiske steder, f.eks. ved swimmingpoolen, i spisesalen eller ved flaget, og - som en lejrleder i Maine siger - "vi sender helst ikke billeder med regnvejr hjem, for så sidder forældrene blot og spekulerer på, om deres søn eller datter nu har fået deres regntøj på."

Som titlen på en film fra 1997 lyder: I Know What You Did Last Summer.

Det var en gyserfilm.

Big Mother med på sommerlejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce