Betjente i nye klæder

I nogle af de fynske områder, der er hårdest ramt af manglen på politifolk, har lokale aktivister opstillet skurkeskræmsler udført af forhåndenværende materialer.
Foto: Hollandsk teatertrup opfører "Hydro Sapiens". AP Photo/Wong Maye-E

Betjente i nye klæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chok: Politiopgaver udliciteret til private værn, vægtere og foreninger

Bagsidens politireformsreporter blev sent i aftes anholdt med piber og trommer i Svendborg.

- Først troede jeg, det var et muntert indslag i bybilledet, men da stortrommeslageren dunkede mig rytmisk med sin kølle, forstod jeg, at Peder Most Garden havde overtaget det ledige job med at røgte byens politiopgaver, siger politireformsreporteren i den ene mobilsamtale han fik lov at føre fra det aflåste øvelokale i Svendborg.

En tendens på øen

Bagsideredaktionen kontaktede herefter sine kystbyredaktioner, som samstemmende kunne berette, at lokale kræfter hvert sted er gået sammen om at hyre vagter med stadig flere beføjelser for at afbøde politireformens konsekvenser.

I Assens har Willemoesgarden ved licitation vundet opgaven med at afpatruljere i nattelivet og i Faaborg er det den lokale vægter, som med sin morgenstjerne og malmfulde røst fremover skal råbe: Klokken er mange - du er taget til fange.

I Nyborg har en lokal aktionsgruppe med finskytte Annie Oakland som leder overtaget politiopgaverne under slagordet: Aldrig mere Nyborg Vold.

I Bogense har tre betjente sagt deres hidtidige job op og indrettet øens første privatpolitistation, hvor man kan henvende sig om alt fra bortløbne katte til narkoopgør. Huset er døgnbemandet og hedder HavfruePatrujlen. I daglig tale kaldes den for nemheds skyld Politistationen.

- Efter at vi i årevis har set misundeligt på, hvordan sygeplejerskerne har kunnet få mere i løn ved at gå over i det private, har vi besluttet at gøre det samme, siger patruljeleder Sten Stavglad.

Et godt initiativ

Den øverste chef for det rigtige fynske politi hilser de lokale initiativer velkomne:

- Vi har jo samlet alle kræfter i Odense for at styrke indsatsen over for de mange klager fra vrede borgere. Det har betydet en øget indsats i vores call-center, hvor samlige fynske politifolk nu på treholdsskift besvarer telefonopkald. Vi har derfor åbnet op for at andre end uddannede politifolk kan udføre de mere trivielle politiopgaver som anholdelser, eftersætninger og almen ordenshåndhævelse. Ligesom når sygeplejersker overlader mindre kompliceret arbejde til andre faggrupper, siger øverste politichef Poul Lødig.

Han afslører også, hvilke krav der stilles til lokale foreninger, som ønsker at byde på de ledige politiopgaver:

- De skal have kendskab til, hvad der rører sig i det kriminelle miljø i nærområdet, og så skal de have en sej uniform. Har de tilmed egne køretøjer er det lige dem, vi har brug for, siger Poul Lødig.

Han bekræfter, at Odense Politi derfor er på vej til at udlicitere nærpolitiopgaver i forstæderne til motorsportsforeningen Hells Angels, idet den opfylder alle tre kriterier.

Betjente i nye klæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce