Barmhjertighed på brede dæk

Tegning: Mikkel Damsgård Petersen

Barmhjertighed på brede dæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store traktordæk er de rene problemknusere - bogstaveligt talt

Som barn nød jeg at bladre i min fars "Motor"-blade fra FDM. Ind imellem var der billeder af kæmpe, kørende maskiner med mandshøje hjul, og man kunne læse, at der nu var sat endnu en ny rekord i, hvor store dæk kunne blive.

Det var gerne en gigantgummiged fra en sovjetisk grusgrav - et symbol på den vældige kraft, som arbejdernes og bøndernes forenede kamp kunne frembringe, eller en monster-lastbil i et amerikansk mineområde som bevis på monopol-kapitalismens overlegne råstyrke.

Nu til dags har snart sagt ethvert østfynsk landbrug køremaskiner, der langt overgår disse fortidige kæmper. Ikke nok med at hjulene er høje - de sidder nu også i flere rækker, så det nærmest ligner en tromle af gråsort gummi, som ruller frem mod vores blikdåser af personbiler.

Flinke traktorførere

I reglen giver det ikke de store trafikale problemer. Traktorførerne er flinke til at give os plads, og når de ellers kan løsrive sig fra mobil-samtalerne, sker det tit, at de holder ind til siden, så vi får lov at overhale ud af gylleskyen bag al maskineriet.

Men de små veje mellem landsbyerne lider under de store køretøjer. Selve vejkanten er nu en gang ikke bygget til at blive kørt på - heller ikke selv om trykket af de brede dæk nok er knap så tungt som det fra de smalle hjul på en personbil. Vi andre kører jo mest på selve vejbanen.

Vejsiden bliver en lang række af kratere med skarpe knækkanter, som enhver cyklende skoleelev skal vare sig for at køre ned i - og ikke mindst op af igen. Det kan godt give nogle nervepirrende oplevelser i myldretiden på skolevejen.

Det var netop ved begyndelsen på denne daglige balanceakt, at datteren på 11 pludselig hoppede af cyklen og kom løbende tilbage til indkørslen.

- Der går en stor, hvid fugl rundt på vejen lige her henne. Den er vist kommet til skade!

Selv om der er gået knap 40 år, siden jeg var i hendes alder, kunne jeg godt mærke den rislen af spænding, der er forbundet med pludselig at kunne komme så usædvanligt tæt på et dyr, som normalt er helt uden for rækkevidde. Men jeg må indrømme, at der samtidig gik mere voksne tanker gennem hovedet:

- Åh nej, nu skal jeg til at aflive en eller anden baskende vildfugl - eller alarmere dyreambulancen og vente på den, mens børnene kommer for sent i skole, og ...

Problemknuseren

Sammen nærmede vi os langsomt den mågelignende fugl, der på sine flade svømmefødder dappede rundt i vejsiden.

Men så var det, vi hørte den velkendte dieselmotor-rumlen rejse sig bag os - den, som også denne gang fik os til instinktivt at søge en meter ind i marken. Gylletransporten tordnede forbi os, og det nys opståede problem opløste sig i en sky af hvide fjer, da føreren ganske enkelt lod dobbelt-dækkene tromle hen over den skadede havfugl.

Det var garanteret ikke med vilje. Hvordan skulle han fra sin andensals-styrekabine kunne ane, at netop denne sølvmåge ikke bare ville hoppe til siden, som den slags nu plejer ...

Senor

Barmhjertighed på brede dæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce