Thailand fejrer kongens fødselsdag.
Vi havde bevæget os ind i den spændende men også meget støjende og kaotiske Chinatown for at købe lidt ind her til jul. Da vi kom forbi en forretning med sytråd, garn og bånd, gik vi derind for at købe nogle røde silkebånd. Der kom straks en smilende ekspedient hen til os. Hun kiggede på os og smilede:

- I var med til at fejre min konges fødselsdag", sagde hun på engelsk. Og hun havde ret.

Den 5. december fyldte Thailands kong Bhumibol 80 år, og hele året har landet fejret denne store begivenhed.

Lige siden vi kørte ind i Thailand, har vi overalt set tusindvis flag, dels det thailandske flag men også det gule flag - gult er kongehusets farve. Der er pyntet med flag langs vejene, og der står kæmpestore guldrammer med foto af kongen og dronningen, og alle store bygninger er dekoreret med kæmpebilleder af kongen.

Thai'erne er meget royale, og de har stor respekt for kongehuset. Kongen har gennem sin regeringstid arbejdet aktivt for at forbedre forholdene i landet, ikke mindst for de fattige, men også for naturen med mange naturbevaringsprojekter.

Som udtryk for respekt for kongehuset er der mange, der går i gul T-shirt.

Festlighederne for kongen nåede et højdepunkt på selve fødselsdagen, og vi havde derfor planlagt vores rejserute, således at vi kunne være i Bangkok og deltage.

Den 5. december skulle kongen køre i sin bil fra paladset til et tempel, hvor han skulle bede, og om morgenen den 5. begav vi os på vej. Vi vidste ikke helt, hvilken vej kongen skulle køre. Da vi kom hen til den gamle bydel, kunne vi dog hurtigt se, at vi var kommet ind på kongens rute. Overalt sad der mennesker på gaderne og ventede på kongen. De havde alle gule bluser på og sad med det gule flag i den ene hånd og det thailandske flag i den anden hånd.

Der stod politi langs vejen, og der kørte ingen biler. På en eller anden måde kom vi til at køre langs kongens rute, som en af de sidste biler, som fik lov at køre igennem. Da vi kom kørende i vores lyseblå bil, og vi alle havde gule bluser på, smilede menneskemængden og vinkede til os. Det var en fantastisk oplevelse, og det gav en fornemmelse af, hvordan kongen må føle det, når han kører igennem. Da vi nåede hen til templet, stillede vi os op blandt de mange ventende mennesker, som venligt lod børnene komme ind i foran.

Tæt på templet var der arrangeret gratis mad og drikke, og folk stillede sig nu i kø. Det var også muligt at få en gratis klipning, og der var arrangeret et kæmpetelt, hvor man kunne blive klippet. Det så nu godt nok ikke ud som om, at alle "frisørerne" var frisører, og slutresultatet var ikke alle steder lige heldigt, så da vi fik tilbudt klipning, takkede vi nej tak.

Vi kom i avisen

Men hvordan vidste ekspedienten, at vi havde deltage i kongens fødselsdag?

Jo, i den største engelsksprogede avis i Thailand var der et stort billede af Helene, Daniel og Jesper i deres gule bluser med flag, og ud fra alle de kommentarer vi har fået, er der mange, der har set det billede.

Og heldigvis har vi fået et eksemplar af avisen, en sjovt souvenir fra Bangkok og kong Bhumibols 80-års-fødselsdag.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Nej, hvor er I blevet store

Nej, hvor er I blevet store

Rejsefamilien ved vejs ende

Rejsefamilien ved vejs ende

Uhm - lækre edderkopper

Uhm - lækre edderkopper

BAGLANDET

Baglandet er Fyens Stiftstidendes læsernetværk, hvor læserne selv kan skrive holdninger, historier og meget mere fra deres hverdag direkte på Fyens.dk.

Indlæg fra Baglandet er altid og entydigt udtryk for skribentens egen holdning og er ikke læst eller redigeret af redaktionen.

Vil du gerne være en del af Baglandet? Læs mere på fyens.dk/baglandet