For første gang har Udvikling Assens uddelt Social Ansvarlig-mærket. 29 medlemsvirksomheder modtog det nye mærke samt klapsalver.

Assens: Social ansvarlighed er blevet et parameter, som virksomheder måler sig på. Derfor har Udvikling Assens oprettet en ny mærkningsordning, som erhvervsforeningens medlemsvirksomheder kan søge om at blive en del af. Social Ansvarlig-mærket blev uddelt første gang ved Udvikling Assens' og Assens Kommunes nytårskur 5. januar i Arena Assens.

- Der er ingen tabere ved social ansvarlighed, understreger Kristine Lawaetz Lyngbo, direktør i Udvikling Assens i sin tale.

Social Ansvarlig-mærket

Virksomheder, som er medlem af Udvikling Assens, kan få Social Ansvarlig-mærket. Det uddeles én gang om året ved Udvikling Assens' og Assens Kommunes nytårskur.Næste ansøgningsfrist er 1. december 2018.

For at få Social Ansvarlig-mærket skal virksomheden opfylde et eller begge af følgende krav:

Minimum 10 procent af virksomhedens ansatteskal i tre måneder inden ansøgningsfristen have været ansat i virksomhedspraktik, løntilskud, fleksjob eller skånejob.

Minimum 10 procent af virksomhedens ansatte skal i tre måneder inden ansøgningsfristen have været i et voksenlærlingeforløb, ordinære lærlinge, ledige ansat i jobrotation, IGU eller EGU samt opkvalificeringsforløb finansieret af jobcenteret, hvortil der er knyttet virksomhedserklæringer.

Hvis virksomheden på anden måde arbejder bevidst med social ansvarlighed, kan den søge dispensation.

Kilde: www.socialansvarlig.dk

- For den enkelte medarbejder er det bedre at komme ind på arbejdsmarkedet, end at gå ledig. For kommunen reducerer det udgifterne, når borgeren kommer i job. Og i virksomheden skaber det stolthed og bidrager til det sociale regnskab, mener hun.

Udvikling Assens definerer virksomheder, der tager socialt ansvar, som virksomheder, der går længere for at tage ansvar for medarbejdere, der ikke kan ansættes på ordinære vilkår, end loven kræver.

I alt 29 virksomheder modtog Social Ansvarlig-mærket ved nytårskuren fredag. I alt har Udvikling Assens 375 medlemsvirksomheder.

Skulderklap kan bruges til markedsføring

En af de lokale virksomheder, der af Udvikling Assens roses for sit sociale arbejde, er Danmarks Fuglezoo. Halvdelen af stedets ansatte er medarbejdere, som er i fleksjob eller forskellige forløb via jobcentret.

Direktør Hans Åge Hjeresen oplever, at sårbare personer reagerer positivt på de daglige rutiner i zoo'en.

- Man er jo nødt til at være rolig omkring fuglene, fastslår han, og tilføjer, at Danmarks Fuglezoo i 2018 indvier en sansehave, som er målrettet folk, der har brug for et pusterum.

Hans Åge Hjeresen er glad for det nye certifikat.

- Det er et skulderklap fra Udvikling Assens. Vi er stolte af det, og det vil blive synliggjort på vores hjemmeside og i fugleparken, fortæller han.

Også Terrariet i Vissenbjerg har succes med kombinationen af dyr, natur og folk, der ikke kan varetage et ordinært job. Terrariet er derfor også at finde på listen over de 29 virksomheder, der fremhæves som socialt ansvarlige.

- Det er nok ikke noget, vi vil bruge i vores brochure som markedsføring. Men vi kan måske bruge det i ansøgninger, siger direktør Morten Jørgensen.

Eksemplet fra Svendborg

For at illustrere, hvordan en socialøkonomisk virksomhed kan se ud, havde Udvikling Assens inviteret Søren Carlos Rasmussen, indehaver af Carlos' Kitsch'en i Svendborg, til at holde et oplæg.

Carlos' Kitsch'en åbenede for to et halvt år siden som et resocialiseringsprojekt. Søren Carlos Rasmussen, som har en baggrund som kok, udsendt soldat og lærer, har i en årrække arbejdet i Nyborg Statsfængsel som underviser, inden han åbnede sin café, som ud over ham selv udelukkende beskæftiger tidligere indsatte.

- Jeg ville gerne forbedre forholdene for de indsatte, så derfor lavede jeg en kokkeskole i fængslet. De indsatte var vanvittigt gode, men de blev ved med at komme tilbage, fortalte han.

Derfor åbnede han caféen i Svendborg, hvor de tidligere kriminelle får hjælp til at finde fodfæste i livet efter fængslet.

- Kun tre personer har vi fejlet med af alle de, der har været igennem, konstaterede Søren Carlos Rasmussen, som i september var nomineret til Fyens Stiftstidendes Bland Dig Pris.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.

Mere om emnet

Se alle
De var til nytårskur i Arena Assens

De var til nytårskur i Arena Assens