Langedil Vin og Event I/S er en af landets mindre vingårde. Sidste år høstedes der druer nok til at producere 1200 liter hvid- og rosévin.

Haarby: På et træ i den ene vejside på Langdilsbakken på landevejen fra Haarby og op mod Jordløse hænger der et hvidt skilt.

Lagersalg, står der på skiltet, der leder ned mod i en lille grusvej og frem til gården Brahesdal.

Her bor Henning Nielsen på den gamle slægtsgård, der kan føre sin historie tilbage til 1789.

Og her ligger der 1,3 hektar jord med hundredevis af vinstokke, som firmaet og vingården Langedil Vin og Event I/S har høstet og omsat til vin på flasker siden 2009 - fire år efter de første vinstokke blev plantet.

Langedil Vin søgte og fik tildelt 100.000 kroner i såkaldte LAG-midler - og siden har produktionen af vin på flasker været i konstant udvikling på vingården, hvor der udelukkende laves hvid- og rosévine af druesorten Solaris, der har vist sig særlig resistent mod meldug og gråskimmel.

- Vi hører helt klart til blandt de mindre vinproducenter i Danmark, siger 69-årige Henning Nielsen, mens han kigger ud over Sydmarken.

Han er uddannet landsinspektør hos Holger Jacobsen i Haarby, og før sin pensionering for seks år siden nåede han at arbejde 30 år i forskellige jobfunktioner hos Naturgas Fyn.

Henning Nielsen tager sig af dagligdagens praktiske opgaver på de to vinmarker samt markedsføringsdelen, mens svigersønnen Jesper Bødtger, der oprindeligt fik ideen til vinproduktion for 10 år siden, klarer mange af de andre forhold, der er forbundet med at lave og afsætte fynsk kvalitetsvin.

LAG-midlerne blev i sin tid omsat til helt nye produktionslokaler med vintanke.

Her "stikkes vinen om" fire-fem gange i løbet af produktionsperioden - det vil sige, at vinen hældes fra en vintank til en anden.

Dørsalg

Ambitionen er ikke at lave vine, som man gør i de lande, der traditionelt er vinproducerende, men at sætte et eget dansk - og måske fynsk - præg på vinen.

- Vi afsætter det meste af vinen gennem salg på gården og ved rundvisninger, som vi har en del af i løbet af året. Mange kontakter os også, når de for eksempel har læst om os på nettet, fortæller Henning Nielsen.

  • Plovgaard_Søren

    Af: