En sød pige, en kat og en kanin kan få naturen til at overgå optugtelsen hos selv den bedste hanhund
SOLEVAD: - Vi kan lige så godt opgive det. Hundene kan ikke koncentrere sig. Der er en kanin eller kat inde i krattet, lød det fra Finn Jørgensen fra Nellemose. Han havde lige bedt sin jagthund hente duen, der var at finde lige frem og til højre. Men hunden var mere optaget af det levende vildt i buskadset til venstre.

Det var i en lille gryde bag spejdercenteret Port Arthur, at en håndfuld hunde og deres tobenede førerhunde (hvis ellers træningen har båret frugt) øvede sig i at apportere, dvs. hente vildtet, som jægeren havde skudt.

- Sidste gang var der en sød lille pige, som gjorde at hunden ville strinte hele tiden, smilte Finn Jørgensen.

Et meget menneskeligt træk ved hanhundene, sådan at lade sig distrahere af det modsatte køn, var Finn Jørgensen og avisens fotograf rørende enige om.

- For satan, din køter, lød det fra Per Helbo, Søllested, som hersede med hunden Mister Harley.

- Hvordan går det med træningen?

- Hvad synes du selv, svarer Per Helbo avisens udsendte, alt imens Mister Harley kom luntende med en due i flaben.

- Jeg synes du bander lidt.

- Jamen, er du ikke klar over at alle hunde hedder "For Satan" til efternavn, forklarede Per Helbo, som i øvrigt bedyrede, at både han og hunden havde lært meget ved at gå til træning hos Tommerup Jagtforening.

Netop det med at strinte eller rettere ikke at strinte hører med til pensum, fortalte Robert Pedersen, der foruden at være formand for foreningen, står for træningen.

Værre end gylle

- Vi vil ikke have, at hundene pisser territoriet af. Og er der en tæve - ja, så vil en hanhund måske pisse 25 gange, og så er der alle de andre hanhunde. Det vil hurtigt komme til at lugte være end, når landmændene spreder gylle, grinte Robert Pedersen, der på dagen havde lånt en hund til at demonstrere de forskellige øvelser.

Hans egen, en hunhund, var mere optaget af at passe på de 11 hundehvalpe, som sov i deres kurv i bagenden af Robert Pedersen bil - på deres første udflugt 10 dage gamle.

- Så får de lært at køre i bil, fortalte Robert Pedersen, der på dagen både havde lydighedstræning og apportering på programmet.

- Hunden må aldrig tage magten. Det skal være dig, der er førerhunden. Og stemmeføringen er meget vigtig, men man skal også huske at rose sin hund, forklarede Robert Pedersen.

Det havde Svend Erik Greve lagt sig på sinde, for da Pluto af racen wisla, skulle hente en due i den lille sø, skortede det ikke på roser.

- Kom så, hent den. Ja, Det er så godt, lød det, da Pluto nærmede sig duen, som den dog passerede for at svømme over på den anden side af søen.

- Kom så, ja, det er godt lød det, da Pluto denne gang lukke kæberne sammen omkring fuglen.

- Det var første gang, han gjorde det, lød det anerkendende fra en af de øvrige kursister.

På torsdag får Pluto, Basse, og Juno en ny chance for at hente ænder og duer, og hvis naturen overgår optugtelsen at jage katte og kaniner ved Port Arthur.
  • Fyens Stiftstidende