Vilde blomster på maden


Vilde blomster på maden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Orkidéerne blomstrer ikke nu, men der var rigeligt andet at se på det knastørre overdrev på Helnæs

HELNÆS: Helnæs Made har ikke meget med mad at gøre. I hvert fald ikke så meget for mennesker som for kreaturerne og de millioner af fugle, insekter og andre dyr, der lever i det store, flade landskab ud til strandkanten.

Og det var ikke dem, men planterne, der var grunden til, at godt en snes mennesker brugte et par timer af søndagen på den forblæste made med Toni Reese Næsborg som turleder. For søndag var de vilde blomsters dag, og Dansk Botanisk Forening havde arrangeret ture 96 forskellige steder i landet.

Blomster i mange farver

Ved første øjekast kunne de højtliggende overdrev på Helnæs virke lidt øde og afsvedne. Knastørt var det i hvert fald, og her har sikkert også været flere blomster for en måned siden.

Men den erfarne guide, Toni Reese Næsborg, fik hurtigt menneskeflokken til at slå blikket ned eller se ud over de lidt vådere flader, hvor kærulden flagede med sine bløde, hvide totter.

Så man efter, groede der jo et broget væld af urter, græsser og småbuske lige for fødderne af en med små eller bittesmå hvide, lilla, gule, blå eller røde blomster eller frøstande, som vidnede om, hvad der havde været.

Den første halve time fjernede selskabet sig ikke mange meter fra parkeringspladsen. For der var hele tiden nye arter at se på og høre lidt om, som den lille fligede vejbred, hvis frugt ligner en krukke med låg, der først åbnes, når frøet er modent, den hårede høgeurt, hvis blade bukker sig sammen i tørken så de lodne kanter kan forhindre fordampning, og regnfanen, hvis stærke lugt i gamle dage blev brugt mod lus og lopper, og rølliken til at hele sår.

Aggressiv rose

Det var ikke altid lige pænt, det Toni Reese Næsborg havde at sige om blomsterne. Den smukke hybenrose f.eks. blev skudt i rødderne, at den er meget aggressiv og ikke hører hjemme i den danske natur.

Senere på ruten var der rensdyrlav, og dér sikrede tuer af de gule engmyrer, der lever hele livet under jorden, at der blev gode vækstbetingelser for særlig mange arter - og kan vi mon finde en tue med blomstrende timian?

Helnæs Made er blandt andet kendt som et af de steder i Danmark, hvor man kan være heldig at finde flere arter af de fredede vilde orkidéer.

Men orkidéerne blomstrer ikke lige nu. Gøgeurten sprang som så mange andre tidligt ud, og andre, som den sjældne mygblomst, venter til senere på sommeren, meldte Toni Reese Næsborg klart ud fra turens begyndelse.

I kamp for mygblomsten

Med hensyn til mygblomsten er den alligevel så lille og vokser mest inde på de private arealer, at chancerne for at se den alligevel ikke så store.

Men det bliver måske bedre med tiden, håber naturvejleder Jesper Vagn Christensen. Ved at indbyde til frivillig og fælles indsats med at tynde ud af krat og begyndende birkeskov, så dyrene bedre kan komme ind og græsse, håber han ikke alene at beskytte mygblomsten, men helst at give den nogle af sine gamle voksesteder tilbage.

De første landmænd og andre beboere i lokalområdet er blevet kontaktet, og flere kan forvente en opfordring til at møde op den 17. august med leer, save og lignende "våben" i kampen for den lille blomst.

Vilde blomster på maden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce