Britta Schall Holberg holdt søndag aften en båltale om, at det er vigtigt at beskytte de danske kyster

Siden Venstre-regeringen i efteråret lancerede deres plan for vækst og udvikling i hele Danmark, er kritikken kommet fra især den venstreorienterede side.

Men søndag aften stillede den tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg sig op ved et arrangement ved stranden i Assens for at holde en båltale, hvor hun udtrykte sin bekymringen for de frie, danske kyster i forbindelse med regeringens planer om at liberalisere planloven.

Britta Schall Holberg imod ny planlov

Den tidligere Venstre-minister holdte søndag den 31. januar en båltale for at redde de danske kyster.

- Regeringen vil lempe planloven, og det kan på mange måder være fornuftigt. Men der, hvor man kan være bekymret, er, hvis det betyder, at der bliver givet fuldstændig frit langs de danske kyster. Det er fuldstændig unik kystlinje, vi har, og den skal vi sørme passe på, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan huske for mange år siden – nok i 70’erne – der blev den første miljølov lavet. Det var De Konservative og Socialdemokratiet, der lavede de restriktioner, der nu er med de 300 meter. Jeg har tit tænkt på, at hvor var det dog godt, at den lov blev lavet, for at vi er netop så restriktive, som vi er.

Læs hele Brittas båltale herunder:

Danmarks Naturfredningsforening skal have tak for dette initiativ for at sætte fokus på en af de største værdier, Danmark har; kysterne, vandet, klinterne og de åbne landskaber.

Jeg gik i morges min daglige tur med hundende på det fredede fed ved Aa. Hver eneste gang, jeg går der, glæder jeg mig over den tur; lyden af vandet, når det bruser, som i morges, synet af vandet, når det er blikstille og den åbne strand.

Hvor vi danskere dog priviligeret.

Det er vi nødt til at huske på i en tid, hvor planloven er til debat.
Vel kan den trænge til et eftersyn, men vi skal tænke os om, inden vi foretager os noget uopretteligt.
Danmark er et lille land, og vi skal være umådelige påpasselige med vores arealanvendelse.

Det var fremsynet, da den første miljølov, som blandt andet Socialdemokratiet og De Konservative stod bag, blev gennemført i 70'erne. Her sikrede man kystlinjen mod bebyggelse. Loven har holdt ind til nu, og det kan vi i den grad glæde os over.

Loven sikrede i øvrigt også, at landskabet ikke blev plastret til med alle mulige annoncetavler, som de, vi kan opleve i udlandet.

Siden jeg kom i kommunalbestyrelsen i Assens i 1978, har jeg hørt nogle tale om, hvor godt det ville være, om man kunne få lov til at udnytte Assens' kystlinje til bebyggelse. Man så for sig de velhavere, der ville komme hertil og bygge og bo.

Det ville skabe vækst.

Ja, det ville det måske ganske kortsigtet. Men langtidsvirkningen ville være det modsatte.

Jeg er sikker på, at den glæde, jeg har ved at kunne færdes ved vandet og optage alle de daglige synsindtryk, det er netop det, andre mennesker tiltrækkes af ved Danmark - og ved Assens.

Al den uhindrede adgang til enestående naturoplevelser, naturoplevelser der ikke alene skal reservers til den enkelte lodsejer.

Jeg tror ikke på, at vandlande, hotelbyggerier og andet gøgl i vandkanten skaber den vækst og udvikling, nogle tror. Men jeg tror, det ødelægger netop de danske naturværdier, som betyder, at turister og andre mere permanent trækkes til.

Jeg så helst, at den restriktive lovgivning, vi har på området, blev bibeholdt. Jeg er bange for at en liberalisering i almindelighed vil betyde, at den enkelte kommune kommer under et vældigt konkurrencepres i forhold til andre kommuner for at give los.

Men skulle det ende med, at det bliver kommunerne, der får ansvaret for, hvad der skal ske med vore kystlinjer, så er det værd at bede dem om at tænke sig gevaldigt om og tænke langsigtet.

Der er al mulig grund til at advare de lokale politkere mod at de giver los for kortsigtede projekter, som vil have ødelæggende langtidsvirkninger.

Politikerne bør i høj grad overveje, om det er at fremtidssikre området at bygge villaer, vandlande med videre for at få en turisttilstrømning, som måske helt udebliver, netop fordi det, der gør vores land så attraktivt, er, at det er omgivet af vand og har de lange åbne kystlinjer.

Jeg håber, at Danmarks Naturfredningsforening vil blive hørt kraftigt i den videre lovproces.

Danmark er et lille land, og det er bydende nødvendigt, at vi tænker os meget om, så vi ikke ødelægger vores naturressourcer i et forsøg på kortsigtede gevinster.

Britta Schall Holberg

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
2
Hotel Christiansminde parkerer planer om øhavscenter

Hotel Christiansminde parkerer planer om øhavscenter

100 i fakkeloptog i Rudkøbing

100 i fakkeloptog i Rudkøbing

Bål og flammer for at beskytte kysten i Svendborg