Vestfyns Teater presset af virkeligheden

Teaterforeningsformand for Vestfyns Teater, Bent Damsbo, er som regel smilende. Men han er lidt ked af, at det er blevet dyrere at arrangere teaterforestillinger efter statsligt tilskud er barberet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Vestfyns Teater presset af virkeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om Vestfyns Teater har haft stigende billetsalg og sat priserne lidt op, så har foreningen haft underskud de seneste to sæsoner. Teaterforeningsformand Bent Damsbo fortæller, at foreningen er udfordret af, at tilskuddet fra Kunststyrelsen er faldet. Desuden er kassebeholdningen mindre end den burde være.

Assens: 337.500 kr. er blevet uddelt til 12 ansøgere af De frie Kulturmidler denne gang i Assens Kommune.

Flest penge gik til Vestfyns Teater. 110.000 kr. ud af de 337.500 kr., som var i puljen denne gang. Det er ca. 33 procent. Det er det største beløb, som teaterforeningen nogensinde har modtaget fra puljen i de 9-10 år, Vestfyns Teater har fået tilskuddet. Og niveauet kan politikerne godt regne med vil være i det leje fremover også, fortæller Bent Damsbo, formand for Vestfyns Teater.

- Ja, det kan man, siger han med adresse på politikerne i byrådet.

Pengene til den eneste, professionelle udbyder af teaterforestillinger i kommunen skal ifølge ansøgningen bruges som tilskud til teatrets forestillinger i sæson 2018-19. Der planlægges ca. 15 forestillinger.

Teatret skriver i deres ansøgning, de man forventer et samlet publikumstal på omkring 2000 betalende gæster. Indtægterne løber op i 484.134 kr. via billetter, kontingenter, tilskudsordninger under Kulturstyrelsen og sponsorindtægter. Men da udgifterne er 590.950 kr., giver det et underskud på 106.816 kr. - udgifter går til bl.a. indkøb af forestillinger, lokaleleje, personale, pr og bogføring.

Derfor er puljepengene strengt nødvendige for teatret. For vilkårene for at drive en teaterforening bliver stadig vanskeligere, bemærker Bent Damsbo.

Vestfyns Teater har trods stigende billetsalg og stigende billetpriser de seneste to sæsoner haft underskud på 38.000 kr. og 30.000 kr..

De frie Kulturmidler
Puljen De frie Kulturmidler i Assens Kommune kan bevilge støtte i form af tilskud eller underskudsdækning til kulturelle aktiviteter i Assens Kommune. Bidragene skal kunne realisere målene i kultur- og fritidspolitikken.

Ansøgninger om beløb på op til 5000 kr. - med løbende ansøgningsfrist - behandles administrativt, mens beløb over 5000 kroner har to årlige ansøgningsfrister og behandles politisk i henholdsvis januar og juni i udvalget Beskæftigelse, Erhverv og Kultur.

I 2018 er der afsat 508.000 kr. eksklusiv moms til uddeling via puljen.

Kilde: Assens Kommune
Her ses et billede fra en tidligere forestilling, som Vestfyns Teater har tilbudt. Arkivfoto: John Fredy
Her ses et billede fra en tidligere forestilling, som Vestfyns Teater har tilbudt. Arkivfoto: John Fredy

Har sparet på markedsføringen

En af årsagerne skal findes i det faktum, tilskuddet fra Kunststyrelsen er faldet samtidig med, at stigende priser på indkøb af forestillinger bevirker, at den årlige udgift til denne post er steget ca. 85.000 kr., skriver Bent Damsbo i sin ansøgning til midlerne - og han siger:

- Vi får et fast beløb pr. forestilling. Det faste beløb er faldet inden for de sidste cirka fem år. Så på den konto får vi nu pr. sæson 30-35.000 kr. mindre i tilskud end vi fik tidligere, forklarer han.

- Det betyder, vi mangler de penge til at få vores økonomi til at hænge sammen, tilføjer Bent Damsbo.

Foreningen har sparet på markedsføringen. Men det er ikke nok for at undgå de røde tal.

- Men vi kan kun spare til en vis grænse, nævner Bent Damsbo

- Vi kan øge indtægterne ved at sælge flere billeter. Det har vi gjort over en årrække, men det er ikke nok, tilføjer han.

Øgede sponsorindtægter og et øget tilskud fra kommunen var derfor en af løsningerne denne gang.

Vestfyns Teater benytter bl.a. faciliteterne i Arena Assens til deres forestillinger. Arkivfoto: Martin Kloster
Vestfyns Teater benytter bl.a. faciliteterne i Arena Assens til deres forestillinger. Arkivfoto: Martin Kloster

Ikke i akut nød

Teatret har i dag en formue på 98.000 kr. Men den bør helst ligge på 125.000 kr., oplyser Bent Damsbo i ansøgningen.

- Så hvor pressede er I?

- Vi er ikke i akut nød. Så vi er ikke lukningstruet, svarer Bent Damsbo.

- Grunden til, vi skal have den relativt store formue, er, vi er momsregistreret og betaler moms af vores forestillinger. Dvs. vi har i løbet af en sæson nogle ret store momsudgifter. Momsrefusionen kommer først med et halvt års forsinkelse. Vi har simpelthen et likviditetsproblem, hvis ikke vi har en formue, siger han.

Vestfyns Teater presset af virkeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce