Verdenssensation på terrariet

Store er de ikke, de to små skildpaddeunger i Vissenbjerg, men det kan de nå at blive i løbet af deres lange, langsomme liv. Privatfoto

Verdenssensation på terrariet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PADDENYT: To edderkoppe-skildpadde-unger født i fangenskab er en stor sjældenhed

VISSENBJERG: En verdenssensation og ubetinget det bedste avlsresultat i terrariets historie.

Sådan betegner lederen af Terrariet Vissenbjerg, Klaus Dræby, opdagelsen af to nye unger af edderkoppe-skildpadde-familien.

- Da vi den 22. juni havde det daglige tjek af vores rugemaskine, fandt vi først en, og dernæst en til, fortæller Klaus Dræby, der fluks kaldte personalet sammen om sensationen.

- Det er imponerende, og vi er ovenud lykkelige, jubler terrarielederen.

Han fortæller, at edderkoppeskildpadden kommer fra Madagaskar og er i stærk tilbagegang i naturen. Terrariets seks voksne eksemplarer stammer fra to konfiskationer i 1994 og 1995.

- Den samlede verdenspopulation i zoologiske haver er på bare 147 individer, hvoraf der kun findes 36 i Europa. Af det samlede antal er kun cirka 20 født i fangenskab, og sidste år blev der i zoologiske haver verden over kun født to unger, og altså nu to i Vissenbjerg. Det fortæller, at bare en enkelt unge er en stor sensation. To på én gang er intet mindre end fantastisk, understreger Klaus Dræby.

Kun ét æg ad gangen

Edderkoppeskildpadder lægger kun ét æg af gangen, så de to unger har ikke den samme mor, men de kan have den samme far. Æggene har ligget henholdsvis 307 og 279 dage i rugemaskinen, hvilket er normalt for arten, men meget lang tid for æg generelt.

- De to unger ligger stadig i rugemaskinen, og de har det tilsyneladende godt, selv om vi ikke har set dem spise endnu. De kan dog leve et stykke tid af resterne fra blommesækken, men derefter spiser de grønt, siger Klaus Dræby.

Terrariet er indstillet på at beholde de to unger, selv om det måske kan få et par tusinde euro for hver.

- Vi vil aldrig sælge dem for pengenes skyld. Kun hvis det er to unger af samme køn, og en anden zoologisk have står og mangler en af dette køn, kunne vi finde på at skille os af med den ene. I alle tilfælde skal vi dog spørge Skov- og Naturstyrelsen om lov, da der er tale om unger af konfiskerede dyr, som vi formelt har i pleje, siger Klaus Dræby.

Han ved ikke præcis, hvor gamle skildpadderne kan blive, men både 50 og 100 år er ikke urealistisk, mener han.

Navne efter målscorere

De to nye skildpaddeunger skal også have et navn, så det er besluttet, at den første danske landsholdsspiller, der scorer mod Tjekkiet i kvartfinalen ved EM i fodbold på søndag, får en skildpadde opkaldt efter sig. Målscorer nummer to får samme ære.

- Hvad nu hvis Danmark ikke scorer?

- Vi er optimister, så det har vi ikke tænkt på. Men vi skal i så fald nok finde på nogle andre navne, siger Klaus Dræby.

Han overvejer nu Stiftstidende forslag om René Henriksen - den danske anfører - som et formiddagsblad har døbt "Skildpadden".

Terrarielederen afviser i øvrigt enhver sammenligning mellem de langsomme skildpadder og landsholdet.
En lille ny skildpadde på vej til verden. Privatfoto
En lille ny skildpadde på vej til verden. Privatfoto

Verdenssensation på terrariet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce