Venstre vil have statslig styrelse til kommunen

Borgmester Søren Steen Andersen (V) her fotograferet, da Fyens Stiftstidende holdt vælgermøde i Erhvervsparken TEP i Tommerup St. mandag. Borgmesteren lover de kommende fire år ikke at lukke skoler. Og så kunne han og Venstre godt tænke sig at få en statslig styrelse til Assens Kommune, fortæller han. Foto: Kim Rune

Venstre vil have statslig styrelse til kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstres valgprogram er ikke videre konkret, men borgmester Søren Steen Andersen lover dog konkret ikke at ville lukke skoler de næste fire år. Her forholder avisen ham for nogle spørgsmål omkring valgprogrammet.

Hvordan kan det være, Jeres valgprogram ikke er mere konkret?

- Vi har lavet et valgprogram, der kører meget på idégrundlaget og de værdier, vi har. Dem vil vi gerne inkorporere i det vi laver i forhold til valgfrihed, mulighederne i landdistrikterne, udviklingen i en hel kommune og en sund økonomi. 

Men nogle af de andre partier, de tør godt være mere konkrete?

- Det er vi så også, for vi tager også afsæt i f.eks. den verserende debat, der kører omkring skolerne. Der har vi meldt klart ud. 

Hvorfor står der ikke noget om miljø og infrastruktur?

- Jeg mener, der står noget om infrastruktur i forhold til fremkommelighed (der står kun: "Tilgængelighed til nye og egnede erhvervsalrealer skal styrkes ...", red.). Inden for miljø: Det er vi i gang med, det er med fjernvarme. En af de mest effektive måder overhovedet at få nedbragt CO2-udledningen på, det er, vi har en boligmasse - og også kommunal bygningsmasse - som går fra fossile brændstoffer til CO2-neutrale brændstoffer. Vi skal have mere af det i vores landsbyer.

Men igen: Hvorfor står der ikke noget om det i Jeres valgprogram?

- Det er ikke, fordi vi negligerer det. Det er, fordi det er nogle værdier, der gælder for alle. 

Men hvad vil I så gøre inden for miljø eller infrastruktur?

- For infrastrukturen vil vi udbygge de veje, vi har. Der skal være mere flow på dem. Du kan tage Odense-Assens og de andre hovedfærdselsårer, vi har, og give dem et bedre flow.

Hvordan?

- Ved intelligente tavler, så du kan holde hastigheden det meste af tiden. Vi kan lave vigepladser. Og så ændre vores kryds.   

Men hvad vil I inden for miljø?

- F.eks. opvarmning, der er temaet fjernvarme. I Danmark har to-tredjedele af alle ejendomme fjernvarmeopvarmning. Det har vi ikke i en kommune som vores, som er en landkommune. Der kommer vi til at skubbe flere eksisterende boliger over på fjernvarme, som er mere CO2-neutral. Så har vi vores biler i hjemmeplejen. De kunne måske godt køre på el, men el er jo bare om vinteren - på lange distancer, som vi har - sværere at have med at gøre end i en storby. Der er biogas relevant at tænke ind. Det giver en stor klimagevinst. Og så renoverer vi stadigvæk vores bygninger. Det skal vi have mere af. Så vi får gjort dem mere energirigtige. Men storvindmøller og vindmølleparker er ikke noget, vi går ind for.

Men alt det du nævner, det kunne I jo godt have skrevet i valgprogrammet?

- Ja, men du kan se i vores adskillige annoncer, der har vi skrevet det ind. Vores valgprogram hviler på et idégrundlag.

Hvor meget skal vi decentralisere, det går I ind for?

- F.eks. vores skolevæsen synes vi skal være decentralt på den måde at forstå, at vi ser det som en styrke, der er forskellighed i skolevæsenet - at man har den lokale selvbestemmelsesret. Så man har en slags frifolkeskoler. Også med et godt samarbejde med de friskoler og privatskoler, der er i kommunen.

Vil Venstre lukke skoler de næste fire år?

- Det korte svar er nej - og det er det lange også.

I bakker op om udvikling i lokalområderne uden at konkretisere, men hvad kunne det være?

- Du kan gøre boligudstykninger klar, så der kan blive bygget i landsbyerne og sørge for at styrke skolen i lokalområdet. Men vi skal også se på erhverv. Der er flere muligheder og at vi udnytter planloven bedre til, der kan være noget erhverv i nogle landsbyer. Tilsvarende arbejder vi på at få nogle statslige arbejdspladser ud. Der bliver meldt noget ud i måske slutningen af det her år. Jeg har skrevet et brev ind til ministeriet om, vi har nogle forskellige muligheder i vores kommune. Det kan være et sted som Skallebølle Skole (der lukkede, red.), det kan være andre steder.

Hvad er det for nogle statslige arbejdspladser?

- Det er typisk en styrelse. De styrelser, der blev flyttet ud ved sidste udflytningsrunde, der så vi styrelser på mellem 35-300 mand. Hos Spillemyndigheden var der under 50 medarbejdere, der kom med til Odense. Vi kan ikke sige, vi lige nøjagtigt 'vil have den styrelse'. Vi skal være åbne og fleksible. 

 Dvs. Skallebølle Skole kunne være et sted?

- Det kan Erhvervsparken i Assens, det kan Skallebølle Skole, det kan Dreslette Skole. Det kan også være noget jord, man bebygger i Vissenbjerg, Aarup eller Haarby. Eller hvor man finder det.

I vil have landsbyerne til at vokse. Hvordan?

- Ved at de i den grad selv tager teten og har planer for, hvordan man kan se sit landsbymiljø udvikle sig. Det handler om, man går ud og markedsfører det med kommunen. Du ser det i Aarup, hvor lokalråd og landdistriktsråd går sammen med kommunen. Vi har også vores ambassadørkorps og vi skal være gode til at få forskønnet byerne. Det handler også om fiberbredbånd.

I ønsker tilflytning. Hvad er målsætningen - 43.000 eller 64.000 nye borgere?

- Vi skal i første omgang koncentrere os om at komme op på 42.000 (ca. 600 flere end i dag, red.). 

Hvordan vil I holde på de unge, så de ikke flytter fra kommunen efter gymnasiet?

- Vi har ingen problemer med, de flytter ud, bare de flytter hjem igen. Forskningen viser, de flytter tilbage, hvis de har noget godt at flytte tilbage til. Vi skal have udbygget Glamsbjerg som uddannelsesby, hvor der også er faglige uddannelser i et eller andet omfang.

Hvorfor har I ikke en ambition om at gøre sagsbehandlingen bedre (som har haltet)?

- Vi er i fuld gang med det. Vi vil selvfølgelig være nummer ét i det. Bredt set, når du kigger hos Ankestyrelsen, ligger vi faktisk meget bedre end vi har gjort. Vi skal være endnu bedre. Inden for handicap og børnehandicap, der er én ting at sige: Der skal vi bare stramme op. Det er vi i fuld sving med, især siden vi fik den her rapport (den såkaldte BDO-rapport, red.).

Hvordan - hvad gør I?

- Rapporten har anvist nogle greb, vi kan bruge. Dem har vi taget en-for-en.

Man kunne få den tanke med Jeres valgprogram, som ikke er konkret, I ikke tør skrive hvad I vil, for så kan I blive hængt op på det?

- Nej, fordi du har jo spurgt mig nu, så jeg tænker du skriver i avisen, jeg har sagt nej til at lukke skoler.

Kandidater for Venstre
Søren Steen Andersen (Tommerup)Dan Gørtz (Aarup)

Nikolaj Leed Henriksen (Aarup)

Lars Kristian Pedersen (Aarup)

Pia Offer Madsen (Glamsbjerg)

Henrik Mott Frandsen (Turup)

Karin Christiansen (Ebberup)

Henning Jensen (Aarup)

Rie Nielsen (Assens)

Knud Søby (Assens)

Jens Jakobsen (Haarby)

Ib W. Jensen (Koppenbjerg)

Erik Klindt Andersen (Haarby)

Tine Grau Poulsen (Vissenbjerg)

Lars Tastum Madsen (Verninge)

Sarah Lundsberg (Glamsbjerg)

Jan Klausen (Assens)

Jeanette Stage Pedersen (Haarby)

Henrik Bonnerup-Kjær (Ørsted)

Søren Edlefsen (Assens)

Jørgen Nyberg Larsen (Haarby)

Henrik Jørgensen (Verninge)

Marianne Svane Therp (Helnæs)

Søren Fisker Olesen (Bred)

Torben Schadt-Poulsen (Assens)

Janni Hoel (Glamsbjerg)

Steen-Ove Teisner (Flemløse)

 

Venstre vil have statslig styrelse til kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce