Værdighedsmillioner deles ud: - Man fodrer hunden med dens egen hale

"Værdighedsmilliarden" skaber usikkerhed for kommunernes økonomi, ifølge Assens Ældreråd. Arkivfoto: Laust Jordal

Værdighedsmillioner deles ud: - Man fodrer hunden med dens egen hale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hverken Assens Ældreråd eller Handicaprådet i Assens Kommune ser positivt på "værdighedsmilliarden", som regeringen deler ud til kommunerne.

Assens: 8,5 millioner kroner.

Det er, hvad Assens Kommune har fået fra den såkaldte "værdighedsmilliard" fra finansloven i efteråret 2015 til de kommende to år til at kunne fordele til ældreområdet. Og nu har Social- og Sundhedsudvalget i kommunen fundet frem til, at pengene skal bruges på akutsygepleje, demensområdet, ensomhed, rehabilitering og plejehjemmene.

Men det er en ringe trøst, hvis man spørger Assens Ældreråd, som sammen med Handicaprådet i Assens Kommune har fået sendt materialet i høring.

- Man fodrer hunden med sin egen hale. Man sparer indenfor hele det område, og så putter man det sammen og siger "hurra, hurra og hurra", når vi har de 8,5 millioner til velfærdsmilliarden, siger Kirsten Broberg, formand Assens Ældreråd, og henviser til, at et flertal i byrådet bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Socialistisk Folkeparti og De Konservative netop har vedtaget at spare 6.312.000 kroner i 2018, stigende til 14.112.000 kroner i 2019 og frem.

På spørgsmålet om det trods alt ikke hjælper, at der bliver tilført midler til ældreområdet, svarer Kirsten Broberg:

- Jeg har bare bemærket, at det er selvfølgelig betryggende, men da basisbemandingen på plejehjemmene i forvejen er for lav til, at det kan fungere, så er det en dårlig trøst, siger hun.

Fra Handicaprådet i Assens Kommune lyder det:

- Jeg har ikke så forfærdeligt meget at sige, fordi det er inden for ældreområdet og ikke indenfor handicapområdet - desværre. For vi kunne godt have brugt nogle af dem til handicapområdet, siger Ingrid Rasmussen, formand Handicaprådet i Assens Kommune.

Værdighedsmilliard
Aftalen om "værdighedsmilliarden" blev indgået i forbindelse med Finansloven efteråret 2015. Den betyder, at der årligt afsættes en "værdighedsmilliard" på ældreområdet. Pengene skal gå til at udbrede og implementere en "værdighedspolitik" i alle kommuner.Værdighedspolitikken beskriver bl.a., hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte følgende emner i forhold til plejen og omsorgen af den enkelte ældre: "Livskvalitet", "Selvbestemmelse", "Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen", "Mad og ernæring" og "En værdig død".

Assens Kommunes cirka 8,5 værdighedsmillioner bliver de kommende to år uddelt som følger:

- Akutsygepleje, 1,7 millioner kroner.

- Demensområdet, 700.000 kroner.

- Ensomhed, 300.000 kroner.

- Rehabilitering, én millioner kroner.

- Plejehjem, 4,802 millioner kroner.

Assens Kommunes Værdighedspolitik blev godkendt af Byrådet 29. juni 2016. Se mere på www.assens.dk/vaerdighedspolitik.

Kilde: Assens Kommune
Kirsten Broberg, formand for Assens Ældreråd. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kirsten Broberg, formand for Assens Ældreråd. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Skaber usikkerhed

Begejstringen over, at Dansk Folkeparti, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance overhovedet har indgået en aftale i 2015 om at tilføre "værdighedsmilliarden" til kommunerne, er til at overse.

- Det er betydeligt bedre at give kommunerne en fornuftig økonomi i stedet for den (værdighedsmilliard, red.), som giver en megen ustabil drift og en usikkerhed i, hvordan man planlægger på længere sigt, når pengene kommer og går på den måde. Jeg så selvfølgelig hellere, at kommunens økonomi var sådan, at man ikke var afhængige af de her tilskud og puljer, siger Kirsten Broberg.

Hos Handicaprådet i Assens Kommune er der også kritik af "værdighedsmilliarden" fra de blå partier i Folketinget, fordi det kun lapper på et allerede åbent sår på ældre- og handicapområdet.

- Det er da fint med de puljepenge de kommende to år, men hvad med 2020 og frem, hvis der ikke kommer penge. Så rammer det rigtig hårdt igen, siger Ingrid Rasmussen og uddyber:

- Derfor må vi da håbe, at Christiansborg begynder at tænke lidt fremadrettet, og KL (Kommunernes Landsforening, red.) vil gøre opmærksom på det problem, der bliver i år 2020.

Ingrid Rasmussen, formand for Handicaprådet i Assens Kommune. Arkivfoto: Robert Wengler
Ingrid Rasmussen, formand for Handicaprådet i Assens Kommune. Arkivfoto: Robert Wengler

Værdighedsmillioner deles ud: - Man fodrer hunden med dens egen hale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce