Skytteforeningen under Fyrtårn Tommerup flytter snart til nye lokaler. Journalist og fotograf nåede forbi inden flytningen for at fange et pletskud af det særlige sammenhold og passionen for skydevåben.

Et laset Dannebrog bag glas og ramme er beviset på, at kuglerne har fløjet i Tommerup Skytteforening i over 100 år. Måske endda 120 år. Eller lige så mange år, som der er medlemmer i foreningen.

I lokalet ved siden af skydebanen lugter der af en sælsom blanding af nytårsaften og svamperamt redskabsskur. Utætte rør under betonloftet har i årevis efterladt grønne og sorte spor på murene og med jævne mellemrum oversvømmet skydebanegulvet.

Denne mandag aften er der under en centimeter vand, så man kan gå tørskoet på gummimåtterne, der er lagt ud for at afbøde generne.

Til trods for et højt medlemstal og flotte præstationer er skydekælderen i knæ efter flere år med vandskader, og snart har den sidste Smith & Wesson tømt tromlen. De 120 medlemmer flytter til nye jagtmarker, hvor de ikke skal frygte våde fødder.

Det fortæller formand Flemming Olsen en mandag aften, hvor foreningens voksne medlemmer træner mellem klokken 19 og 21.

Otte medlemmer er mødt frem. Et par stykker har selv våben med, men de fleste har deres pistoler og revolvere placeret i foreningens 30 centimeter tykke M. H. Jæger-bankboks omkranset af flere meter beton.

Det første, vi får at vide i kælderen af Flemming Olsen, er, at vi under INGEN omstændigheder går ind i våbenboksen, når han har trykket koden og lukket op ind til Aladdins hule for skydegale.

Tager ingen chancer

Formanden er forundret over, at han stadig møder mennesker i Tommerup Stationsby, som ikke aner, at der gemmer sig en skytteforening under hallen.

- Foreningen har ligget hernede siden 1972, og jeg har været med siden 1973, hvor jeg var 13 år. Jeg blev slæbt med af sin far, og til min konfirmation fik jeg en riffel. Et gevær fra Otterup Geværfabrik, der på det tidspunkt var den eneste danske geværproducent. Det er utrolig præcist. En skam de måtte stoppe produktionen, konstaterer Flemming Olsen.

Hans klare anbefaling er, at man investerer i sit eget våben, så der ikke konstant bliver stillet på det.

- Hvis man låner klubbens skydevåben, skal man lære våbnet at kende fra gang til gang. Derfor spilder man tid og ammunition på at skyde sig varm, siger formanden.

Medlemmerne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem børne- og juniorafdeling samt voksne. Det er svært at sætte en specifik alder på, hvornår man er gammel nok.

- Det svinger meget fra barn til barn. Det handler i bund og grund om, at de skal være gamle nok til at forstå en besked og rette sig efter den. Nogle kan skyde, fra de er fem år. Andre først når de er 10. Det er livsfarlige våben, de bliver udstyret med, så vi tager ingen chancer. Det gør vi heller ikke med voksne, understreger Flemming Olsen.

Elsker western-skydning

At Tommerup Skytteforening har et godt ry, kan man få understreget ved at se adresselisten på medlemmerne. En bor i Toftlund midt i det sønderjyske ingenmandsland, mens en anden kommer fra Augustenborg på Als.

- Det er især vores månedlige western-skydning, der trækker folk til langvejsfra. Vi gør meget ud af det med frokost og kaffe mellem skydningerne. Og så snakker vi på kryds og tværs om det fantastiske ved Winchester-geværer og revolvere, siger Flemming Olsen.

Ét af medlemmerne bryder ind. Han vil lige vise en af de revolvere, der bliver benyttet. En skinnende blank Ruger model Blackhawk. En revideret og forfinet udgave af den 150 år gamle original.

- Revolver komme af det franske ord for at dreje rundt. Når kuglerne sidder i tromle, hedder det derfor en revolver, og når de sidder i et magasin, er det en pistol, forklarer han.

Flemming Olsen henter et katalog med en række af de våben, der bruges til westernskydning. Han slikker sig nærmest om munden ved synet af de håndværksmæssige pragtværker.

De fleste voksne vælger håndvåben frem for rifler. Der er lidt mere ”action” over en pistol eller revolver, konstaterer han.

Apropos action er det blevet næsten umuligt for ham at se Hollywood-film.

- Man kan simpelthen ikke styre et håndvåben og ramme plet, mens man springer rundt, konstaterer Flemming Olsen.

Henrik Degn Hansen, der netop har været i aktion med sin Smith & Wesson-revolver, er også distraheret på grund af sin fascination for skydevåben.

- Når jeg ser film, glemmer jeg indimellem at følge med i handlingen, fordi jeg koncentrerer mig om, hvorvidt helten og skurken render rundt med en Glock eller en Beretta.

Kæl for aftrækkeren

Det koster 550 kroner om året at være medlem, og man bestemmer selv, om man vil bruge 30 eller 100 kroner pr. træning på ammunition.

- Det er ikke en dyr sport, siger Børge Petersen, der har været medlem i tre år.

Han er i færd med at rengøre sin Alfa Combat CZ75, en tjekkisk grovpistol, som han opbevarer i sit våbenskab derhjemme.

- Hvis man opbevarer våben uforsvarligt, koster det 10.000 kroner i bøde per våben. Politiet kan i teorien komme forbi når som helst og kræve at se mit våbenskab. Det skal være boltet fast til både væg og gulv, siger Børge Petersen.

Han spørger, om jeg ikke skal prøve hans tjekkiske pistol, hvilket jeg takker ja til. Tonen ændrer karakter, da vi står foran skydebanen. Han er stadig venlig, men en anelse mere bestemt.

- Nu putter jeg ammunitionen i og fjerner sikringen. Det betyder, at den er ladt. Nu peger du KUN den vej. Er du med, kommanderer han og peger mod skydeskiven, der befinder sig 15 meter væk.

Jeg er med. Og jeg forsøger at leve op til hans råd med benstilling, måden at holde om våbnet på og ikke mindst måden at lade pegefingeren ”kæle” skuddet af sted i stedet for at trække hårdt, så hele pistolen med garanti rykker sig nogle millimeter og rammer alt andet end skiven.

Jeg drøner de fem skud af med et par sekunders pause mellem hver. Jeg forsøger at trække vejret roligt, men det giver et vist adrenalin-kick at stå med et skarpladt våben.

- Skal du prøve at skyde med en hånd, lokker Børge Petersen, da han har tjekket de fem første skud og konstateret, at de sad pænt samlet uden for skivens sorte midte.

Sådan et tilbud får man sjældent. Det er totalt macho at affyre pistolen med en hånd, men det understreger også Flemming Olsens pointe om, at det er komplet urealistisk, at filmstjerner i fuld firspring skyder fjender i dusinvis med en hånd. ”Die Hard” og ”Dødbringende våben” bliver aldrig de samme igen.

- Selv under kontrollerede, rolige forhold er det pissesvært at ramme. Det der med at kaste sig gennem luften og ramme lige i panden fra 20 meter, er en illusion. De havde allerhøjest skudt skiven ned, hvis de skød sådan her, konstaterer Børge Petersen og ler, inden han tager sigte og lader sin pegefinger gøre resten.

Mere om emnet

Se alle
Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset

Et hårdt år: Restaurant Vestfyn til døden os skiller

Et hårdt år: Restaurant Vestfyn til døden os skiller