VM set fra Fyn: I Japan ser vi ikke fodbold i arbejdstiden

Harumi Daifku Dahl følger kun japansk fodbold, når Samurai Blue, som landsholdet bliver kaldt i Japan, spiller. Foto: Jeppe Maagaard Holm

VM set fra Fyn: I Japan ser vi ikke fodbold i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 25 år siden bragte kærligheden japanske Harumi Daifku Dahl til Danmark. Hun forlod millionbyen Kobe og landede i et land, hvor fodbold nærmest synes religiøst, og slutrundekampe bliver set midt i arbejdstiden.

Harumi Daifku Dahl var tæt på at tabe kæben, da hun første gang oplevede en landskamp i Danmark.

Her blev kampen vist på storskærm midt i arbejdstiden, hvilket aldrig kunne komme på tale i hendes hjemland Japan, hvor fritid og arbejde bliver holdt fuldstændig adskilt.

- Lige der fandt jeg ud af, at fodbold er meget vigtigt for danskerne, husker hun og ler.

Det er nu 25 år siden. Harumi Daifku Dahl havde dengang netop skiftet den japanske millionby Kobe ud med Vejle for at leve med sin danske kæreste, som hun havde mødt på en rygsækrejse i Australien.

Siden er årene gået. Harumi Daifku Dahl er flyttet fra Jylland til Fyn, hvor hun har slået sig ned i Vissenbjerg med sin mand og deres to døtre. Efterhånden har den nu 52-årige japaner vænnet sig til kulturforskellene mellem hjemlandet og Danmark, og selv om hun af og til savner frisk fisk og flid, nyder hun den fynske natur og det danske frisind i fulde drag.

Og så har hun boet her så længe, at hun har svært ved at vælge, hvem hun vil holde med, hvis Japan skulle ramle ind i Danmark ved VM.

- Jeg må holde med det hold, der er stærkest på dagen, lyder det efter en smule overvejelse.

VM - set fra Fyn
I serien "VM - set fra Fyn" taler vi med udlændinge bosiddende på Fyn, som skal opleve VM herfra. De fortæller om deres forhold til fodbold - og danskerne. Og de fortæller, hvordan de skal følge med i VM-turneringen, mere eller mindre fjernt fra deres hjemland.

I dag: Harumi Daifku Dahl, Japan

I morgen:
I Japan mødes unge og gamle på barer for at se landskampe. På grund af tidsforskellen i år bliver det nok særligt de unge, der tager i byen og ser fodbold, spår Harumi Daifku Dahl. Foto: Jeppe Maagaard Holm
I Japan mødes unge og gamle på barer for at se landskampe. På grund af tidsforskellen i år bliver det nok særligt de unge, der tager i byen og ser fodbold, spår Harumi Daifku Dahl. Foto: Jeppe Maagaard Holm

Bliver ikke sure, når vi taber

Selv om Harumi Daifku Dahl værdsætter sine to landes forskellighed, er der alligevel facetter af den danske mentalitet, hun har svært ved at forlige sig med, når det handler om fodbold.

- I Danmark kan folk blive meget sure, hvis de taber en fodboldkamp. Det er der ingen grund til. Selvfølgelig er det øv, men sådan er det. Rent kulturmæssigt har japanerne slet ikke den aggressivitet i sig, siger hun og fortæller, at det ikke er unormalt, at rivaliserende fans mødes og ser fodboldkampe sammen skulder ved skulder i Japan.

- For os er fodbold en folkefest. Og VM er ligesom en festival, siger hun.

Japan til VM
Japan kvalificerede sig for første gang til en VM-slutrunde i 1998. Siden har landet deltaget hver gang.Bedste resultat: Ottendedelsfinalen i 2002 og i 2010.

Største navn gennem tiden: Kunishige Kamamoto (80 mål i 84 kampe fra 1964 til 1977).

Største navn ved dette VM: Shinji Kagawa.

Ekspertvurdering: Japan er havnet i gruppe H med Columbia, Senegal og Polen. Efter sejr i den første kamp mod Columbia har Japan chance for at gå videre til 1/8-finalerne. Det vil være en overraskelse.

Hierarki og respekt

Ud over fansenes forskellige forhold til sporten er der også en anden facet af tilgangen til fodbold, der adskiller de to lande.

Japan er et land, der på mange planer er domineret af hierarki. Det gælder også på fodboldbanen, hvor de alleryngste spillere lærer at respektere de ældre fra første gang, de snører støvlerne, fortæller Harumi Daifku Dahl.

- Selv om det kun handler om et års forskel, kan man ikke modsige den ældre i Japan. Man skal også tale mere høfligt til dem.

Fakta
Navn: Harumi Daifku Dahl.Hjemland: Japan.

Alder: 52.

Bopæl: Vissenbjerg.

Beskæftigelse: Arbejder i køkken og underviser i japansk.

Har boet i Danmark i 25 år.

Skal se VM: Hjemme.

Skuffet over ny træner

Japan har fået en god start på VM med sejr i den første kamp. Og det har lagt en lille dæmper på den nervøsitet, der har plaget Harumi Daifku Dahl på grund af den drastiske beslutning om at fyre bosnieren Vahid Halilhodzic fra landstrænerposten kort før VM til fordel for japaneren Akira Nishino.

- Den nye træner har valgt et hold af meget traditionelle fodboldspillere, men mange japanere havde håbet, at han i stedet havde brugt flere nye talenter. Så det er vi lidt skuffede over. Vores chancer er nok ikke så store, lyder vurderingen.

Harumi Daifku Dahl nyder dog under alle omstændigheder at følge holdet, hvis største navne i truppen er Borussia Dortmunds midtbanespiller Shinji Kagawa og den offensive midtbanespiller Keisuke Honda. Hun har dog svært ved at udpege sin favoritspiller.

- For der er ikke så mange 'good looking' med i år, siger hun og slår en drillende latter op.

VM set fra Fyn: I Japan ser vi ikke fodbold i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce