Uvis fremtid for lokalarkiver


Uvis fremtid for lokalarkiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De lokalhistoriske foreninger i Vissenbjerg og Aarup vil ikke tage ansvar for arkivering

VISSENBJERG/AARUP: Skal 26 års arbejde med indsamling og registrering af lokalhistorisk materiale ende på Brahesholmskolen, hvor kommunens øvrige arkivalier opbevares.

I Vissenbjerg Lokalhistoriske Forening frygter man, at det bliver konsekvensen af det, den kalder kommunens privatisering af de lokalhistoriske arkiver.

Hidtil har arkiverne i Vissenbjerg, Aarup og Glamsbjerg haft et tæt samarbejde med biblioteket og en lønnet person nogle få timer om ugen til at stå for arkivering og registrering af materialerne. Det er imidlertid slut nu.

Også på det område skal der harmoniseres.

Arkivernes fremtidige økonomi levner heller ikke mulighed for at udbetale lønninger.

Usikre udsigter

Det giver usikre fremtidsudsigter især i Vissenbjerg og Aarup, som har meldt tilbage til Assens Kommune, at de ikke vil tage ansvaret for registrering og arkivering, og der står sagen lige nu.

- Vi i bestyrelsen er alle fra 70 år og opefter og vil ikke have ansvaret, der er mange værdifulde ting i arkivet. Men det er ikke vores problem. Det er Assens Kommunes, for hvad vil den så gøre, spørger Holger Hansen, formand for Lokalhistorisk Forening i Aarup.

Aarup-arkivet har stor søgning med 582 registrerede besøg sidste år herunder også henvendelser af offentlig karakter.

Biblioteket tog initiativ

Nogenlunde enslydende er meldingen fra Vissenbjerg. Her står det i vedtægter fra 4. september 2007, som er godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget, at biblioteket har den daglige ledelse og ansvaret for arkivets drift og samlingens tilstand.

- Vi blev foreslået, at vi så bare skulle lave vores vedtægter, så det fremgik, at materialerne tilhører Assens Kommune, men vi er slet ikke en forening, der er beregnet på at drive arkiv. Den er opstået af en flok mennesker, der interesserer sig for lokalhistorie, foredrag og byvandringer. Arkivet er lavet på initiativ af biblioteket, siger formand John Jakobsen.

På Rytterskolen i Brylle er det udelukkende frivillige, der driver det lokalhistoriske arkiv, der dækker den gamle Tommerup Kommune, og John Jakobsen er med på, at det for dem og andre frivillige kan se mærkeligt ud, at de ikke vil påtage sig arkiveringsopgaven.

Han understreger, at bestyrelsen gerne gør en indsats og også tager imod på arkivet, når det er åbent en gang om måneden.

Stor opgave

Men han forudser, det bliver en meget stor opgave, når arbejdet med at overføre alle arkivalier til et nyt fælles arkivsystem Arkibas, som kommunen har købt, går i gang næste år, og det er foreningens medlemmer ikke gearet til.

I betragtning af den meget lille økonomi, der er i det, er han overrasket over, at man insisterer på at harmonisere så forskellige arkiver, som der er tale om i Assens Kommune.

De to foreninger har altså sagt nej til at være med og hvad der skal ske, er lige nu uvist.

Vi ville gerne have spurgt chef for Kultur og Fritid Niels Petterson, men han var ikke at træffe i går.

Uvis fremtid for lokalarkiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce