Fugleviglund Produktionshøjskole har oprettet en sosu-servicelinje og tilbyder også målrettet hjælp til at komme ind på Syddansk Erhvervsskole

Glamsbjerg: Fælles for eleverne på Fugleviglund Produktionshøjskole er, at de ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.

Men nu får de udvidet viften af veje, der fører til skolebænken.

Produktionshøjskolen er nemlig begyndt at tilbyde en ny linje med særligt fokus på social- og sundhed samt servicefaget. Den hedder sosu-servicelinjen. Desuden kan elever, som ønsker at søge ind på Syddansk Erhvervsskole, men ikke har det fornødne karaktergennemsnit, få hjælp til at blive klar til optagelsesprøven.

Det er blevet sværere at komme ind på landets erhvervsuddannelser, efter det i august 2015 blev et krav, at unge skal have et karaktergennemsnit på 02 i dansk og matematik i 9. eller 10. klasses afgangsprøve for at komme direkte ind. Hvis ikke de har det, skal de til optagelsesprøve.

- Mange af vores elever kan ikke honorere kravene, forklarer underviser Anne Weifenbach, som underviser på det målrettede forløb.

Forløbet handler ikke kun om faglighed. Der bliver også undervist i selvudvikling og arbejdspladskultur. Målet er, at de unge skal blive så parate som overhovedet muligt, før de forhåbentlig begynder på deres uddannelse.

- De skal være mødestabile, og de skal være åbne for at lære noget nyt, uddyber Anne Weifenbach.

Sideløbende med det målrettede forløb går de unge på Fugleviglunds værkstedslinjer. Eksempelvis den nye sosu-servicelinje.

Personlige mål i centrum

22-årige Pia Pedersen fra Haarby og 21-årige Jonas Sønderup fra Assens går begge på den nystartede linje.

Jonas Sønderup har en drøm om at blive socialrådgiver. Pia Pedersen vil gerne være social- og sundhedshjælper, og på sigt sygeplejerske.

Begge har taget en omvej til deres uddannelse. Jonas Sønderup bestod aldrig sin eksamen i 9. klasse.

- Jeg var klassens klovn og forlod min eksamen før tid. Det bider mig i røven nu, forklarer han.

Pia Pedersen har forsøgt at fuldføre social-og sundhedshjælperuddannelsen.

- Men på det tidspunkt var jeg ikke klar til det, fortæller Pia Pedersen, som har en søn på tre år.

På sosu-servicelinjen lærer eleverne ting, de kan få brug for, hvis de kommer til at arbejde i eksempelvis en børnehave eller på et plejehjem.

De spiller kort, får læst højt og går lange ture.

Men kurset handler mindst lige så meget om selvudvikling, oplyser underviser Nina Munk, som kommer direkte fra Social- og Sundhedsskolen Fyn, hvor hun har undervist i 13 år.

- Selvfølgelig er der nogle faglige mål. Men der er lige så stor vægt på personlige mål som mødestabilitet, sociale kompetencer og engagement, forklarer hun.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.