For høje grænseværdier af nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon lukker midlertidigt for vandet i Melby-Kærum. Men heldigvis får borgerne vand fra Assens i stedet.

Assens: Så skete det igen-igen.

Endnu et vandværks boringer er lukket efter fund af for høje grænseværdier af nedbrydningsproduktet/ukrudtsmidlet desphenyl-chloridazon.

Chloridazon

Chloridazon er navnet på ukrudtsmidlet Pyramin.Chloridazon blev tidligere brugt til produktionen af roer, rødbeder og løg, men har været forbudt i Danmark siden 1996.

Udover ikke at være akut sundhedsfarligt, er Chloridazon heller ikke forbundet med øjen- eller hudirriterende, det er ikke allergifremkaldende eller skadeligt for arveanlæggene, ikke kræftfremkaldende, ikke skadeligt for forplantningen eller fostre, og er ikke skadeligt for centralnervesystemet.

Kilde: Assens Kommune

Assens Kommune skriver i en pressemeddelelse, at det drejer sig om Melby-Kærum Vandværk.

"Vandprøver foretaget på begge boringer på Melby-Kærum Vandværk har afsløret indhold af nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon på henholdsvis 2,4 µg/l (mikrogram/l) og 9,0 µg/l (mikrogram/l). Den tilladte grænseværdi er 0,1 µg/l(mikrogram/l). Vandprøverne er foretaget den 23. november, og det endelige resultat af prøverne er nu kommet. De berørte borgere kobles på nødforsyning fra Assens Forsyning", står der i presseskrivelsen.

Assens Kommune har taget kontakt til embedslægen, som skal vurdere de konkrete vandanalyser.

"Embedslægen henviser i den forbindelse til Miljøstyrelsens udtalelse om, at den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af stoffet for drikkevand er 50µg/l for små børn og 300µg/l for voksne", skriver Assens Kommune.

Melby-Kærum Vandværk er lige nu i gang med at informere de berørte borgere om situationen.

  • Kloster_Martin_(2015)_020

    Af:

    Journalist på Assens-redaktionen. Har tidligere gennem 10 år været på størsteparten af avisens redaktioner på Fyens Stiftstidende, bl.a. Kerteminde, Odense, Kultur og SportFyn. Af interesser nyder jeg musik og fodbold, mens jeg også interesserer mig for samfundsforhold.

Mere om emnet

Se alle
Fynsk vandværk med uvis skæbne: Har meget høje værdier af giftrest

Fynsk vandværk med uvis skæbne: Har meget høje værdier af giftrest