Udnævnelse overraskede alle: Esben og Gunhild blev slået til riddere

Det er kun få kulturpersonligheder, der modtager et ridderkors, men søndag blev Esben Lyngsaa Madsen og hans kone Gunhild Rudjord tilføjet til listen. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

Udnævnelse overraskede alle: Esben og Gunhild blev slået til riddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteparret Esben Lyngsaa Madsen og Gunhild Rudjord, som driver Tommerup Keramiske Værksted, fik sig noget af en overraskelse, da de midt under en boglancering søndag pludselig fik tildelt ridderordenen.

Mere end 100 mennesker er mødt op til det, de tror er en almindelig boglancering på keramikmuseet Clay i Middelfart søndag eftermiddag. En stor del af dem er tidligere eller nuværende medarbejdere på Tommerup Keramiske Værksted, som bogen handler om.

Men arrangementet tager en drejning, da formanden for keramikmuseet Clay kalder Esben Lyngsaa Madsen og hans kone Gunhild Rudjord, der driver værkstedet i Tommerup hen til sig og siger, at han af dronningen har fået æren af at tildele dem begge ridderordenen.

Bogen
Bogen Tommerup Keramiske Værksted er i to bind og i alt over 600 sider. Første bind omhandler de mange monumentale værker, der er blevet skabt gennem de seneste tre årtier i Tommerup i et samarbejde mellem billedkunstnere og værkstedets medarbejdere, og det er skrevet af kunsthistoriker Lise Seisbøll Mikkelsen, mens bibliograf Gunnar Jakobsen har udarbejdet en grundig værkoversigt i del to.Bogen udkommer i forbindelse med værkstedets 30 års jubilæum sidste år, og jubilæet markeres samtidig med en udstilling på Clay Keramikmuseum, Store Formater - Kloge Hænder, som kan ses frem til 2. april.

Gunhild Rudjord tager hånden op til panden i bare overraskelse, og Esben Lyngsaa Madsen ser lige så chokeret ud.

- Det havde jeg slet ikke ventet. Jeg er glad og stolt over det. Det er en enorm anerkendelse af ens arbejde, og det ypperste, man kan få, siger Gunhild Rudjord, mens hendes krop ryster.

- Enestående værksted

Hun bliver hurtigt overfaldet af kollegaer, venner og bekendte, der vil lykønske hende. En af dem er keramiker Peter Brandes, som nu bor i Paris, men stadig er tilknyttet keramikværkstedet i Tommerup, der netop har haft 30-års jubilæum.

- De har i allerhøjeste grad fortjent det. Der er ikke mange kvinder, der har fået ordenen, og det er enestående, at to håndværkere får den, siger han.

Tommerup Keramiske Værksted
Esben Lyngsaa Madsen og Gunhild Rudjord blev i 1987 ansat til at lede den nyetablerede afdeling af Tommerup Teglværk, hvor man ville samarbejde med billedkunstnere. Siden er adskillige institutioner, virksomheder, parker og byrum blevet beriget med værker fra værkstedet i Tommerup, som har specialiseret sig i keramik i store formater.Flere markante kunstnere har samarbejdet eller samarbejdet med værkstedet, heriblandt Peter Brandes, som fik brændt verdens største krukke, hans 4,68 m høje og 7 tons tunge bidrag til Verdensudstillingen i Sevilla i 1992, i værkstedets nybyggede ovn.

Af andre kunstnere kan nævnes Bjørn Nørgaard, Magne Furuholmen, Kjell Nupen, Nils Erik Gjerdevik, Gunhild Rudjord, Tal R, Michael Kvium, Peter Carlsen, Kirsten Justesen, Jens Birkemose, Knud Odde, Erik Nyholm, Maja Lisa Engelhardt, Arne Haugen Sørensen, Bjørn Poulsen, Per Ahlmann og Andreas Schulenburg.

Peter Brandes er selv meget taknemmelig for sit samarbejde med ægteparret.

- Uden det værksted var en stor del af mit kunstneriske virke aldrig blevet udført. Det er enestående på Fyn og i det hele taget i Danmark, at vi har sådan et værksted, siger han.

Et fælles projekt

Det er Esben Lyngsaa Madsen, som er direktør i Tommerup Keramiske Værksted, men værkstedet er ægteparrets fælles projekt. Han er ligesom sin kone glad for udnævnelsen.

- Det er fantastisk. Det her er kommet udefra, og det er ikke noget, vi har bedt om, siger han og fortæller, hvor meget værkstedet betyder for dem.

- Min kone og jeg har ikke børn. Værkstedet og keramikken er vores barn, det har der aldrig været tvivl om, siger han.

- De er stædige og faglige

Fra flere af kunstnerne lyder det, at noget af det, de godt kan lide ved at være på Tommerup Keramiske Værksted og arbejde sammen med ægteparret er, at der er højt til loftet, og at de er meget tolerante.

En af dem er keramiker Per Ahlmann. Han har været tilknyttet værkstedet gennem alle 30 år, og han mener, ægteparrets succes skyldes deres enorme arbejdsindsats og risikovillighed.

- Det er vildt velfortjent, at de får ridderordenen. Det er en usikker branche, men de har været stædige, og deres faglighed er smittende for os kunstnere. Det er et meget unikt sted, siger han.

Udnævnelse overraskede alle: Esben og Gunhild blev slået til riddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce