Assens: Toldstrups Hus er kommet et skridt videre det endelige mål.

Nemlig at blive et hus med mindestuer til ære for modstandsmanden Toldstrup og et museum om besættelsestiden på Vestfyn. Begge dele i huset på Damgade 26 i Assens, hvor Anton Ingersøn Jensen, som Toldstrup hed, boede.

Således har Toldstrupselskabet, som står bag Toldstrups Hus, allerede indrettet flere mindestuer i modtagechefens gamle barndomshjem, og nu er foreningen klar til at intensivere arbejdet med at etablere museum i baghuset.

Blandt andet er en projektbeskrivelse klar til at blive sendt til fonde, der skal bidrage til en renovering af husets facade og etablering af varme i baghuset.

- Det er alle de store fonde, jeg vil søge. De bliver sendt afsted med den komplette projektbeskrivelse. Det er projektbeskrivelsens seriøsitet, der bliver afgørende.

- Jeg har vist teksten til en fondsansøgnings-verdensmester, som er vant til at se ansøgninger. Han sagde helt spontant, at det var en af de mest professionelle ansøgninger, han havde set. Så jeg føler, vi er på rette spor, siger formand for Toldstrupselskabet Preben Find, som sender ansøgningerne i næste uge.

Samtidig leder han efter materiale, som kan blive en del af museet om besættelsestiden.

- Jeg søger effekter fra besættelsestiden. Det kan sagtens være, at folk har noget liggende, som de ikke vil smide ud, men som vi så måske kan få til museet, siger Preben Find, der har været i kontakt med flere lokalhistoriske arkiver. Derigennem har han blandt andet fået nogle vragdele fra besættelsestiden.

Torsdag havde Toldstrupselskabet besøg af Esben Kjeldbæk, der i 26 år var leder af Frihedsmuseet. Han kom med gode råd til, hvordan et museum kan blive stablet på benene.

Læs mere om det i Fyens Stiftstidende fredag.

  • Petersen_Nina_Vibe

    Af:

    Lokalredaktør i Assens. Jeg har været på redaktionen i Assens siden oktober 2010. Fra december 2014 som redaktør. Jeg var i 2004-05 praktik på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var forbi Sportfyn og Odense-redaktionen. Siden har jeg i to omgange været på Sportfyn, været på redaktionerne i Otterup (nu Bogense), Nyborg og Ringe, på kulturen og lavet diverse tillæg.