Tittede fruerne gennem nøglehullet?

Historien om den amerikanske dommer med de tvivlsomme aner i Skydebjerg morer stadig på arkivet i Aarup. Fra venstre er det Holger Hansen, Karna Hansen og Willy Christensen
Foto: Jørgen Hansen

Tittede fruerne gennem nøglehullet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henvendelse fra amerikansk dommer har åbnet spørgsmål og givet folkene i Aarup Lokalhistoriske Arkiv noget at snakke om

AARUP/SALT LAKE CITY: Den 20. november 1791 blev lille Caroline født i Skydebjerg.

Begivenheden skulle vise sig at række 200 år frem i tiden og helt op i toppen af samfundet på den anden side af Atlanten, men det vidste man ikke dengang.

Faktisk var der tale om en begivenhed, man gik helt stille med. Og af indlysende grunde.

Det er torsdag formiddag i lokalarkivet i Industrien i Aarup, og Stiftstidende har bedt arkivets formand, Holger Hansen, om at dykke ned efter den gode historie.
logo
logo
Foto: Jørgen Hansen

Brev fra Salt Lake City

Det har han ikke svært ved.

For en omkring 15 år gammel historie har sat sig fast i hukommelsen. Og den startede med et brev, som arkivet modtog i første halvdel af 1990'erne.

- Det viste sig at være fra en pensioneret dommer i Salt Lake City i staten Utah, og han bad os om hjælp til at finde sine efterkommere, fortæller Holger Hansen.

Det er lige guf for lokalhistorisk interesserede, og mens dommeren mente at stamme fra "Skybjerg", så regnede arkivfolkene hurtigt ud, at der var tale om Skydebjerg.

- Han havde navnet på en Caroline Larsen, som vist var hans tipoldemor eller noget. Så hende ledte vi efter, fortæller Holger Hansen.

Arkivfolkene søgte og fandt, og der var ikke ubetinget godt nyt for dommeren.

I kirkebogen kunne de se, at Anne Maria Jensdatter ganske rigtigt var nedkommet med datteren Caroline, hvilket jo var godt nok.

Seks agtværdige fruer ...

Men i den bog, som degnen førte sideløbende med kirkebogen, stod et notat, hvis ordlyd Holger Hansen stadig kan udenad.

- Der stod, at "seks agtværdige Fruer i Skydebjerg kan bevidne, at Byfogeden i Assens' Karl har beligget sammen med Anne Maria Jensdatter". Og at karlen derfor var udlagt som barnefader, siger Holger Hansen.

De to var ikke gift, i hvert fald ikke med hinanden. Så dommeren fik besked på, at han på sin vis var produkt af en ugleset hyrdetime mellem Anne Maria og byfoged Nellemanns karl, Laurs Mortensen.

- Og så blev der godt nok stille, griner Willy Christensen, som dengang var bibliotekets ankermand, og Holger Hansen supplerer:

- Der gik nok et halvt år, og vi tænkte, at nu sker der ikke mere, fortæller formanden.

Dommeren: Vi kommer

- Men pludselig meddelte han, at han ville komme til Aarup sammen med sin hustru og to andre, siger Holger Hansen, som fik fin nytte af, at han dengang samtidig var formand for Tommerup- Vissenbjerg-Aarup Turistforening.

For det gjorde det til en smal sag at booke værelser på Taarupgaard ved Aarup, hvor der dengang blev lejet værelser ud, og han fik også sat i scene, at Aarup Hotel skulle bespise de fornemme gæster.

Brækket ben

Følget kom også til Danmark, men der blev hverken brug for det højfynske linned eller bestik.

- De skulle lige en tur til Holstebro først, fordi dommerens kone skulle forske i sin slægt dér. Desværre faldt hun og brækkede benet, fortæller Holger Hansen.

Så dommeren fulgte med sin 81-årige kone hjem til Utah, og arkivet hørte aldrig fra ham igen.

Dermed var dén ikke længere, men i arkivet i Bredgade lever historien alligevel stadig. For der samler sig en del mystik om det faktum, at der var seks vidner til Carolines undfangelse.

- Når vi sidder og sludrer lidt, så kommer vi tit til at tænke på, hvordan det kunne lade sig gøre. Tittede de seks agtværdige fruer gennem nøglehullet? Det spørgsmål har vi haft en del skæg med, siger Holger Hansen.

Tittede fruerne gennem nøglehullet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce