Latter og gråd fylder Ebberuphus en aften i efteråret, da clairvoyant skaber kontakt mellem publikum og deres familiemedlemmer hinsides.

80 gæster sidder og småsnakker i hjertet af Ebberuphus, der blev opført i 1901. Allerede i 1884 var der kro på stedet, og i den 129 år lange historie har der været kro, hotel, gæstgivergård, kursuscenter, bosted for psykisk syge og siden 2007 forsamlingshus på adressen.

Stemningen i den dunkle sal en aften i oktober er både nervøs og forventningsfuld hos de 77 kvinder og tre mænd, der har købt billet til mødet med 49-årige Annette Edel, som i syv år har arbejdet professionelt som clairvoyant.

Det bornholmsk-fødte medium indtager gulvet foran scenen præcis klokken 19.30. Hun indleder determineret seancen med et smældende ”godaften”.

- Godaften, sagde jeg! Jeg er nødt til at have jeres stemme, hvis der skal hul igennem, siger hun bestemt til publikum og tilføjer, at hun er lige så spændt som dem.

- Jeg bliver tør i munden nu. Den første er igennem. Jeg ser et sygehus for mig. Jeg ser en mor i sengen med sin datter ved sin side. Datteren krammer sin mors hånd. Det er cancer. Datteren siger, at moren gerne må give slip. Kan du genkende det, spørger Annette Edel ud i salen.

En kvinde med gråd i stemmen svarer straks ja.

Gråden får frit løb

Der kun gået få minutter af seancen, og alle tilstedeværende er allerede rykket fem centimeter frem i de lillapolstrede sæder. Selv om Annette Edel ikke bruger mikrofon, kan alle tydeligt høre hendes syngende, bornholmske dialekt, da hun får færten af en speciel lugt.

- Jeg kan lugte benzin. Hvem har haft problemer med at fylde benzin på, spørger hun ud i salen.

En lyshåret kvinde i 40’erne foran mig svarer, at det har hun.

- Har du mistet din mor, indleder Annette Edel spontant en række spørgsmål, som alle efterfølges af et bestemt og hurtigt ja som svar.

- Gik hun hurtigt bort? Kom det som et chok? I fik aldrig sagt ordentlig farvel?

- Din mor fortæller mig, at hun ikke kunne ønske sig en bedre datter. Hun er ked af, at hun aldrig fik sagt, hvor meget du betød for hende. Hun vil også gerne undskylde for, at hun nogle gange var lidt kort for hovedet. Forstår du, hvad jeg mener, spørger hun kvinden, der tydeligvis er berørt.

Men Annette Edel er først lige begyndt, og i de efterfølgende minutter nævner hun detaljer som den rose, der blev lagt på graven, brevet der blev lagt i kisten, og sangene ”Dus med himlens fugle” samt ”Himmelhunden”, der blev hørt i radioen om søndagen. Hver detalje gør indtryk. At kvinden har tre børn, en pige og to drenge, rammer også plet i en grad, så det resulterer i et højt snøft.

- Hun fortæller mig, at der var en aftale, hun ikke kunne holde. Hvad mener hun, spørger Annette Edel.

- Hun skulle have passet min lille søn to dage efter, at hun døde som et lyn fra en klar himmel. Hun havde glædet sig rigtig meget, siger kvinden, mens stemmen knækker over midt i sætningen.

Mormor følger dig tæt

Kigger man ud over forsamlingen, kan man se, at flere er tydeligt berørt af historien og de informationer, Annette Edel finder frem til gennem sin evne til at tale med de døde.

- Hun fortæller mig også, at din datter har en særlig plads i hendes hjerte. Hun var med til hendes konfirmation og synes, hun så fantastisk ud i sin fine kjole med makeup og opsat hår, fortæller Annette Edel.

Nu er det både mor og datter, der lader gråden få frit løb.

- Jeg skal hilse og sige, at hun er stolt af dig og den måde, du tackler skolen på, siger Annette Edel, da hun pludselig fører sin hånd op til halsen.

- Jeg mærker en halskæde. Har din mormor givet dig en halskæde?

- Hun sidder med den i hånden, siger moren hulkende, mens datteren knuger kæden endnu tættere i sin hånd.

- Har du en kæreste, spørger Annette Edel.

- Nej, hun er hestepige med stort H, svarer moren.

- Undskyld mig, er din datter stum, afbryder Annette Edel bestemt, mens latteren i et kort øjeblik runger i salen.

- Mormor vil gerne snakke med sin pige nu. Jeg får en følelse af, at din mormor er kommet til dig i drømme. Det kan godt være, du ikke har følt det, men det har hun. Hun vil gerne fortælle dig, at hun følger dig tæt, og at alt nok skal gå, selv om det hele indimellem er lidt utrygt, siger Annette Edel.

Efter otte minutters kontakt med den afdøde, runder Annette Edel af, inden hun lader næste åndelige skikkelse komme til orde.

- Huha, sukker moren foran mig tungt og aer sin datter blidt over kinden, inden hun lægger armen kærligt om hende.

En dryppende vandhane

En time tidligere sidder Annette Edel og forbereder sig til aftenens seance i Ebberhus’ køkken. Første gang den bornholmske clairvoyante besøgte huset, rensede hun det, hvilket er en anden af hendes kompetencer.

- Det var nærmest umuligt at få fred her, da jeg kom første gang. Huset har en lang historie, og overalt jeg bevægede mig, var der proppet med mennesker og energier. Jeg kunne tydeligt høre musik og fornemme folk, der dansede omkring mig. Jeg kunne lugte røg og se glas på bordene. De afdøde stod i kø i en grad, som jeg aldrig har oplevet før, fortæller Annette Edel.

Hun tager kun afdøde ind, når hun er på arbejde. Ellers kunne hun konstant gå rundt som en dryppende vandhane.

- Det magter jeg ikke, det dræner mig for meget. Når jeg er sammen med min familie eller venner, lukker jeg også af. Mange er bange for at se mig i øjnene, fordi de tror, jeg kan se, om de har været utro eller begået noget kriminelt. Derfor bruger jeg kun mine evner på arbejde, understreger Annette Edel og smiler.

I starten af hendes karriere var hun glad, hvis der sad 20 publikummere i salen. I dag kommer der typisk mellem 80 og 100. Hvis der er fodboldkamp lidt færre. I særdeleshed mænd.

- Der plejer at komme en lille håndfuld mænd, hvoraf de fleste er med deres koner. De fleste heldigvis af egen vilje. Det er yderst vanskeligt at arbejde sammen med en modvillig mand. Det føles som om, at jeg skal stå og trække tænder ud, siger Annette Edel.

Latteren fylder meget

Hendes egen historie som medium begyndte for 45 år siden på Bornholm. Annette Edel var blot fire år, første gang hun bemærkede, at hun havde en særlig evne. Den lå latent og boblede, indtil hendes mormor døde tre år senere.

- Jeg måtte ikke komme med til hendes begravelse, fordi jeg var for lille. Tre dage efter kom hun til mig og satte sig på min seng. Hun fortalte mig, hvad der skulle ske i mit liv og fortalte mig alt om, hvordan jeg skulle arbejde som clairvoyant og om den knæoperation, jeg fik for nylig, fortæller Annette Edel.

Hun har lige været i Norge for at arbejde og rejser flere gange om året til England, hvor spiritistkirkerne jævnligt har besøg af clairvoyante.

- I England er seancerne meget religiøst forbundet, hvilket indebærer åbningsbøn og udgangsbøn. Det er en helt anden verden end i Skandinavien, hvor det er mere showagtigt og humoristisk. Det kan godt være, at publikum kommer til at græde, når deres afdøde familiemedlemmer taler til dem, men det er helt sikkert, at de også kommer til at grine undervejs, understreger Annette Edel.

Hun gør meget for at undgå begravelsesstemning i salen. Selv om det kan være hårdt for familiemedlemmerne, der har mistet, er omdrejningspunktet kærlighed.

- Mit inderste håb er, at folk altid føler, jeg har været 100 procent seriøs. Derfor må jeg hellere komme i gang med at lade op. Vi ses i salen om 10 minutter, siger Annette Edel og lukker alle sanser ned for at kunne skrue helt op for dem foran de fremmødte efterladte.

Mere om emnet

Se alle
Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Våde skud i fugtig kælder: Vandskader sender forening i knæ

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Kroppen som lærred: Få et varigt minde på Tylle Kro

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset

Behøver ikke alkohol: Evigglade mariehøns i Sneglehuset