Tilflyttere ind i minibyen

Minibyens værksted er åbent mandag, tirsdag og onsdag fra kl. 9 til 11. Men der er ingen mødepligt, fortæller Niels Bjørn Andersen, der dog af og til giver den en skalle og møder frem uden for de faste åbningstider.
Foto: Peter Leth-Larsen

Tilflyttere ind i minibyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Manglende håndværksmæssig baggrund er måske ligefrem en fordel for at deltage

ASSENS: For fire år siden satte Niels Bjørn Andersen et "fhv." foran stillingsbetegnelsen shippingmand. Han gik nemlig på efterløn og valgte i samme ombæring at flytte fra Århus til Assens.

- Min kone og jeg var enige om, der skulle ske noget nyt, når vi begge havde forladt arbejdsmarkedet. Og da vi ikke har børn, var det nemt at flytte, fortæller Niels Bjørn Andersen.

Valget faldt på Assens, og det skyldtes ikke noget nært forhold til Vestfyn.

- Jeg har en kusine i Assens, men det var en, jeg så hver 25. år, men jeg spurgte hende da, om hun havde noget imod, at jeg flyttede til byen, smiler Niels Bjørn Andersen.

Et år senere skiftede han også erhverv, han blev nemlig deltidsmurer, dvs. meldte sig ind i foreningen Assens Miniby og blev en af i øjeblikket 10 håndværkere, som mødes tre formiddage om ugen i værkstedet ved Tobaksgården for at opføre en miniatureudgave af Assens, som den så ud i år 1900.

- Man må også gerne komme på andre tidspunkter, hvis det er sådan, at man har lyst til at komme lidt væk fra konen, men der er heller ikke mødepligt, fortæller Niels Bjørn Andersen.
Minibyen er kopier i størrelsesforholdet 1:10, og så bliver taglægning et pillearbejde.
Minibyen er kopier i størrelsesforholdet 1:10, og så bliver taglægning et pillearbejde.
Foto: Peter Leth-Larsen

Snyde og mingelere

Preben Jensen, som er i gang med at mure den ene gavl op på ejendommen Østergade 28, kan fortælle den samme historie, han flyttede nemlig til Assens for to år siden og var i det civile liv telefonmand.

Også for Niels Nielsen var fynsk i sin tid en fremmed toneart, for han stammer fra Thisted og har heller ikke en håndværksmæssig baggrund, at trække på.

Det er der stort set ingen der har, og det synes Arne Christiansen, som har haft murerklunset på i cirka 14 år, og dermed har størst anciennitet, er helt i orden.

- Fagfolk er alt for faglige. Som det er nu, kan vi snyde og mingelere lidt, griner Arne Christiansen, 78, som i sin tid var lærer på Borgerskolen i Assens. Og så morer han sig over, at en af hans tidligere elever Leif "Luffe" Marcussen, er med på holdet. Han kan også le over at have læst i avisen, at en anden gammel elev netop er blevet ældrerådsformand.

Den føromtalte mingeleren må dog ikke foranledige nogen til at tro, at håndværkerne er en flok fuskere og fusentaster

Nej, de faglige ambitioner er høje, og melder en ny sig på holdet, sker der en behørig oplæring.

Ramsaltet

Således måtte Niels Bjørn Andersen begynde forfra på sit byggeri.

- Væggene var for skæve, forklarer fhv. automekaniker Preben Pedersen, der er formand for Minibyen., og som meldte sig under fanerne, da han efter 34 år på Grønland slog sig ned i Torø Huse i 1998.

En ommer, som Niels Bjørn Andersen tog med godt humør, ja, da snakken kom ind på det skæve hus, udløste det smil og latter hos de tilstedeværende.

- Tonen minder meget om et lærerværelse. Det springer med vittigheder, siger Arne Christiansen.

Det der kollegerne nu ikke ganske enige i.

- Nå, nej, den er måske lidt mere ramsaltet her, smiler Arne Christiansen.

Tilflyttere ind i minibyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce