90 til teglværksaften på Vissenbjerg Bibliotek.
Vissenbjerg: - Jeg er 4. generationsindvandrer. Min oldefar kom herop fra Tyskland til Gammellund Teglværk. Han skulle lære danskerne om teglbrænding, som han havde ekspertisen i, fortalte Louis Depping-Jensen ved Vissenbjerg Lokalhistoriske Forenings teglværksaften på Vissenbjerg Bibliotek torsdag d. 23. april.

Louis Depping-Jensens oldefar nøjedes ikke med at lære fra sig af, han lærte også en ung fynbo at kende, og så blev han hængende og ægteparret stiftede familie, som blev boende i og omkring Vissenbjerg.

Deltagerne havde i øvrigt nær sprængt alle rammer, for 90 var der knap plads til, så under John Jakobsens lysbilledeforedrag måtte flere af gæsterne stå på borde for at kunne se.

Louis Depping-Jensen voksede op i nærheden af Grøftebjerg Teglværk, hvor han som skoledreng arbejdede på teglværket i sin fritid. Men ellers holdt han fingrene fra rød- og blåler.

- Jeg er salgskonsulent og sælger bl.a. branddøre, smilte Louis Depping-Jensen, der er 62 år og bor i Odense.

Kæmpe ravklump

Han kunne - og det var han ikke ene om - fortælle om en kæmpe ravklump - på størrelse med en håndbold - som en af hans forfædre havde fundet i leret.

Men ellers var det nu mest den daglige løn, som teglværksarbejderne hittede i leret, som der var masser af på Højfyn. Og derfor har der i tidens løb været 19 teglværker i og omkring Vissenbjerg. Og 17 i Tommerup kunne en af de 90 gæster fortælle om.

Deltagerne havde i øvrigt nær sprængt alle rammer, for 90 var der knap plads til, så under John Jakobsens lysbilledeforedrag måtte flere af gæsterne stå på borde for at kunne se.

Tip- og sporvogn

John Jakobsen, der for år tilbage var borgmester i Vissenbjerg og i dag er formand for Vissenbjerg Lokalhistoriske forening, stammer fra egnen, så han kunne huske, hvordan han brugte Bred Teglværks tipvogne, der hentede ler fra Fugleviglund, som sporvogn, når han skulle i Bred Skole.

Egon Pedersen, der i dag er formand for 3F Nordhøjfyn, fortalte om, dengang i 70’erne han var lastbilchauffør på Grøftebjerg Teglværk.

Bjarne Møllers teglværkshistorie stammede fra 50’erne, hvor han var ungarbejder på Lundegård teglværk, mens Erlef "Dengse" Pedersen erindringer begyndte i 1940’erne på Assenbølle Teglværk.

Vissenbjerg Lokalhistoriske Arkiv ligger inde med en del plancher fra en teglværksudstilling, som netop er pillet ned fra Vissenbjerg Bibliotek. Den og en betydelig billedsamling skan ses på arkivet.
  • Fyens Stiftstidende