Tandplejeudvalg har fremlagt alternativt spareforslag, hvor fritvalgsordningen, der ellers skal sløjfes fra 1. juli, består.

Da politikerne besluttede sig for at sløjfe aftalen med de private tandklinikker fra 1. juli for at opnå en besparelse på 1,3 millioner kroner, gjorde de det ikke på et fuldt ud oplyst grundlag.

Det mener Børn- og Unge Tandplejeudvalget (BUT-udvalget, red.), der består af tre private aktører og repræsentanter fra kommunen.

Derfor fremlagde udvalget mandag aften for Børne- og Uddannelsesudvalget sine egne beregninger og et alternativt spareforslag med udgangspunkt i en fritvalgsordning.

Det fortæller Helle Lindtoft, privatpraktiserende tandlæge i Vissenbjerg og medlem af BUT-udvalget.

- Udvalget, som er et samarbejdsudvalg omkring fritvalgsordningen, blev ikke spurgt, hvordan vi kunne være behjælpelige med at finde besparelser.

- Politikerne er blevet oplyst om nogle ting, men måske mangler der nogle oplysninger - der vil vi gerne være behjælpelige, siger Helle Lindtoft og påpeger, at BUT-udvalget helt klart har påpeget nogle besparelser i fritvalgsordningen.

Tilbage til lommeregnerne

Af samme grund har administrationen sat sig til lommeregnerne igen, fortæller Henrik Juul Kjær, velfærdsdirektør i Assens Kommune.

- De kommer med et oplæg, hvor de siger, de kan levere til den samme pris som de kommunale klinikker, så det er ved vi ved at regne på, siger han og tilføjer, at BUT-udvalget ikke har brugt de samme tal som administrationen, hvorfor det hele skal regnes godt igennem, så man er sikker på ikke at sammenligne æbler med pærer.

Helle Lindtoft tror ikke, at man finder noget hokus-pokus i tallene.

- Vi har bedt om aktindsigt i sagen, og vi har brugt det samme materiale, som har været tilgængeligt for politikerne. Samtidig har vi brugt rapporten, som vi får i BUT-udvalget, siger hun.

- Vi kigger på det

Skulle der være mulighed for at beholde fritvalgsordningen med en besparelse, vil Lars Kristian Pedersen (V), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, gerne kigge på sagen igen.

- Nu er det jo ikke os, der kan beslutte, om der skal laves noget om, men tandlægerne kom med nogle interessante tal. Dem får vi kigget på, og så må forligskredsen kigge på, om det er noget at forfølge, siger han.

Skulle det blive muligt at fastholde den ellers opsagte aftale med de private tandlæger, er der nogle forældre, der bliver glade.

I dag er der nemlig cirka 4000 børn i Assens Kommune, som bruger private tandlæger og ikke de kommunale klinikker i Tommerup og Assens.

Tidligere på året forhørte kommunen sig om muligheden for at lade de 0-15-årige tage det kommunale tilskud med til de private klinikker, så det kun var en eventuel prisforskel, som forældre skulle betale for.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) sagde nej.

  • Olesen_Line

    Af:

    Arbejder på Assens-redaktionen, hvor jeg beskæftiger mig med børne- og socialstof.