Tårnhøje spildevandstakster: Økonomiudvalget ikke tilfreds med forsyningens redegørelse

Assens Forsyning har planer om kloakseparering for 341 mio. kroner de næste 10 år. Her er det på Nørre Allé i Assens tilbage i 2014. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Tårnhøje spildevandstakster: Økonomiudvalget ikke tilfreds med forsyningens redegørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiudvalget vil vide mere, før det siger ok for en stigning i spildevandstaksten på 27 procent.

Skal spildevandstaksten i Assens Kommune næste år have et ordentligt spark opad og havne på 70,34 kroner, en stigning på 27 procent, og dermed komme i top på Fyn og næsthøjest, hvis Ærø og Langeland tages med? På Ærø er det små to kroner dyrere.

Det skal den måske nok. Men Økonomiudvalget var ikke klar til at sige go, selv om det fik en grundigere redegørelse for stigningen, end Miljø, Teknik og Plan fik ved sit møde tidligere på måneden. Derfor bliver det ikke på byrådsmødet onsdag, at de nye takster bliver vedtaget.

Der er flere grunde til den store prisstigning, forklarer Forsyningen i et notat til Økonomiudvalget. En årsag er, at der investeres meget i separering af kloak- og regnvand. Det skyldes dels, at man skal kunne håndtere større mængder regnvand, og at man kan forhindre, at kloakkerne løber over ved at skille regnvandet fra. Dels at man vil undgå at pumpe regnvand fra hele kommunen til det kommende centrale renseanlæg i Assens.

En anden ting er renseanlægget i sig selv, som i forsyningens investeringsoversigt vil løbe op i 250 mio. kroner. I alt er der tale om investeringer på 650 mio. kroner, eller 70 mio. kroner årligt, frem til 2026.

Spildevand på Fyn og øer
Priserne er udregnet for en familie på fire med et forbrug på 140 kubikmeter vand inklusive fast afgift:Ærø: 10.870,20 kr.

Assens: 10.595,10 kr. (ikke endelig vedtaget)

Middelfart: 8278 kr.

Faaborg-Midtfyn: 7645 kr.

Langeland: 6999,10 kr.

Nyborg: 6675 kr.

Svendborg: 6175 kr.

Kerteminde: 5966 kr.

Odense/Nordfyn: 5.956,60 kr.

Gæld på 150 eller 450 mio.

Alle de investeringer skal der være penge til at betale.

Forsyningsselskaberne blev fra 2017 underlagt en ny økonomisk regulering, der indebærer en ramme for, hvor meget de må kræve ind hos forbrugerne og et effektiviseringskrav på to procent om året.

Hvis Assens Forsyning ikke kræver penge ind, til det når det økonomiske loft, som er sat af Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, så får den aldrig mulighed for at opkræve pengene, og det vil betyde, at gælden i 2040 vil være på 450 i stedet for 150 mio. kroner, forklarer Forsyningen blandt andet i notatet.

Udvalg vil vide mere

Den forklaring er imidlertid ikke nok for Økonomiudvalget.

- Vi vil gerne vide mere konkret, hvilke konsekvenser det har på taksten, hvis man reducerer investeringstakten, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).

- Det er ingen hemmelighed, at vi også har en bekymring i forhold til taksternes størrelse. Jeg afslører nok ikke noget ved at sige, at der er bekymring, når vi sammenligner med de andre fynske kommuner, og vi ved godt, at det optager borgerene, siger han og nævner, at der blandt andet er kommet en henvendelse fra Ældrerådet, der bekymrer sig for konsekvenserne af takststigningerne på de ældre medborgeres vegne.

- Der er en masse teknikaliteter i forhold til lovgivningen, hvor forsyningen kan have en legitim interesse, men vi har en interesse i at ligge fornuftigt i feltet og ikke stikke af i opadgående retning, siger borgmesteren og bemærker, at kommunerne uden om Odense ligner hinanden meget.

Han understreger, at Økonomiudvalget anerkender, at der kan være behov for renovering, men det skal være velbegrundet, så det giver mening, at prisen ligger så højt til sammenligning med det øvrige Fyn.

Tårnhøje spildevandstakster: Økonomiudvalget ikke tilfreds med forsyningens redegørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce