Syriske flygtninge: Sådan gik det dem

For tre år siden landede det syriske ægtepar Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og Marwa Mohammed Dieb Kayli i Assens. Et helt nyt liv lå foran dem. Det er ikke siden lykkedes dem at få et arbejde. Foto: Line Olesen

Syriske flygtninge: Sådan gik det dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For tre år siden landede det syriske ægtepar Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og Marwa Mohammed Dieb Kayli i Assens. Et helt nyt liv lå foran dem, men hvordan er det gået. Avisen besøgte ægteparret.

Assens: Nogle ting går godt, andre dårligt. På den måde ligner 54-årige Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og 41-årige Marwa Mohammed Dieb Kaylis liv de fleste andres.

Alligevel er det markant anderledes. I år er det lidt mere end tre år siden, det syriske ægtepar sammen med to andre flygtninge blev hilst velkommen af borgmester Søren Steen Andersen (V) på Torvet i Glamsbjerg. Bag dem lå et liv fyldt med arbejde, venner og familie afbrudt af en uvelkommen krig, og foran dem lå et nyt liv i Danmark. Sagsbehandleren sagde det endda til dem ved det første møde: "I dag begynder jeres nye liv".

Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh smiler stort, da han åbner døren til ægteparrets hjem i Assens. Det er som at træde ind i en lille fremmed lomme, hvor Danmark og Syrien møder hinanden i et miks af tunge egetræsborde med brunlige kakler og kunstige farverige blomster.- Kom ind, kom ind, siger han.Det er endnu ikke lykkes Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og Marwa Mohammed Dieb Kayli at få et arbejde, hvorfor begge er hjemme på en helt almindelig hverdag klokken 11. Udsigterne er heller ikke lovende, for Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh har flere diskusprolapser i nakke og ryg, og højre fod, albuerne og knæene gør ondt. Derfor har de forskellige praktikforløb, som Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh har været i, ikke mundet ud i noget varigt. Alle forløbene har været meget fysiske, men han håber at kunne få en praktikplads, hvor han skal lave kontorarbejde.- I Syrien havde jeg mit eget byggefirma, men jeg var ikke ude på pladsen. Jeg sad ved computeren og ordenede det administrative, siger han.

- Der er ingenting tilbage. Jeg vil gerne tilbage, men vi bor i det nordlige Syrien, og her er ISIS. De slår ihjel, myrder.Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh, syrisk flygtning
Sådan så det ud i januar 2015, da borgmester Søren Steen Andersen (V) bød syriske Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og hans hustru, Marwa Mohammed Dieb Kayli (yderst til højre), velkommen til Assens Kommune i Glamsbjerg. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Sådan så det ud i januar 2015, da borgmester Søren Steen Andersen (V) bød syriske Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh og hans hustru, Marwa Mohammed Dieb Kayli (yderst til højre), velkommen til Assens Kommune i Glamsbjerg. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Kommer ikke meget ud

Af og til skal han lede efter ordene, og "syg" bliver til "sug", men ellers glider sproget. Marwa Mohammed Dieb Kayli mestrer ikke dansk på samme måde. Det er svært at lære, når hun ikke taler dansk andet end på det obligatoriske danskkursus.- Jeg vil rigtig gerne lære sproget, men jeg kommer ikke meget ud. Jeg ville blive så glad, hvis der var en kvinde, som kunne tænke sig at komme og tale med mig af og til, så jeg blev bedre, siger Marwa Mohammed Dieb Kayli, der ikke bryder sig om at gå ud alene.Voldsomme oplevelser fra Syrien sidder i hende, og af og til får hun hovedpine. Smerterne stammer fra dengang, hun fik en geværkolbe i hovedet, men lægerne siger, at der ingen fysiologisk forklaring er på hovedpinerne. Smerterne bunder i angst og stress, siger de.

Familien er spredt

For ægteparret er det svært at forestille sig livet om fem år. Allerhelst vil de hjem. Hjem til familien, vennerne - deres land.- Vi savner vores familie. Vi plejede at lave mad sammen, drikke kaffe og fejre højtider sammen, siger Marwa Mohammed Dieb Kayli.I dag er familien spredt ud over hele Europa, og ægteparrets virksomhed, olivenplantage og andre ejendele er væk.- Der er ingenting tilbage. Jeg vil gerne tilbage, men vi bor i det nordlige Syrien, og her er ISIS. De slår ihjel, myrder, siger Baderaldin Mohammed Khaled Daadouh.

Syriske flygtninge: Sådan gik det dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce