Korsekretær Kristine Skøtt-Jensen fortæller om Syngedrengenes 160 års jubilæum, der fejres med koncerter i Vor Frue Kirke, Assens, klokken 10.30 og 15 søndag den 6. marts

Hvordan har I valgt at fejre Syngedrengenes 160-års jubilæum?

- Det er et kirkekor, så selvfølgelig skal vi holde jubilæet i kirken. Klokken 10.30 vil der være en festgudstjeneste med begge præster, hvor drengene kommer i kortøj, og så kommer der forhåbentlig også en hel del af de gamle syngedrenge. Det bliver en normal højmesse, men med noget ekstra pomp og pragt. Derefter vil der være frokost for de nuværende syngedrenge og de tidligere syngedrenge. Der er omkring 40 tidligere syngedrenge, der har meldt sig til frokosten, og de er i alderen 25 til 85 år, så det strækker vidt, og de kommer fra hele landet. Klokken 15 starter vores store festkoncert, hvor drengene vil synge de mest elskede sange, de har sunget gennem de sidste 10 år - de sange, der er blevet klappet højest af. Derudover kommer der også to tidligere syngedrenge og optræder. Det er David Kragh Sørensen, der er ved at uddanne sig som operasanger, og Asger Nordtorp Pedersen, der læser rytmisk sang og har sit eget band TÅRN, der udgiver et album snart. Borgmesteren og plan- og kulturchefen vil også overrække ASK-talentudviklingslegat til to syngedrenge, der får en uges korophold på Eton Kostskole i England til sommer.

Hvem forventer I kommer til jubilæumsfejringen?

- Syngedrengenes forældre og familier kommer selvfølgelig. Men vi regner med, at der kommer mange fra byen, som ikke har noget med Syngedrengene at gøre, men som er fans af koret. Og vi regner også med, at der kommer en del fra hele Fyn og Trekantområdet.

Hvor meget forarbejde er der lagt bag?

- Først vidste vi ikke, om vi skulle gøre så meget ud af deres 160-års jubilæum, når vi nu havde haft 150-års jubilæet. Men Syngedrengene har udviklet sig meget gennem de sidste ti år. Kvaliteten er blevet højere, og drengene er blevet meget dygtigere, fordi de får mere undervisning. Organisationen omkring koret har også udviklet sig. For ti år siden stod korleder Finn Pedersen alene med alt det praktiske samtidig med, at han også skulle være korleder. Nu er der blevet dannet en gruppe af forældre, der hjælper til med det praktiske, og der er kommet flere lærere på fra musikskolen, der giver drengene sangtræning, underviser dem i hørelære (musikteori) og rytmik. Derudover skal drengene også gå til klaver, når de starter i 6. klasse. De er blevet et mere professionelt kor, der kan indgå på lige fod med professionelle voksne.

Hvorfor skal man komme til jeres jubilæumskoncert?

- Det skal man, fordi det bliver så flot. Det bliver hårrejsende, og man får tårer i øjnene. Drengene viser deres flotteste, så det kommer til at kilde i maven. Det skal være for den personlige oplevelse. Men også for at bakke op om den tradition, vi har med Syngedrengene. De er fyrtårnet for kulturlivet i Assens, og det skal vi holde fast i.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på aktualitets-, samfund- og erhvervsredaktionen i Odense, hvor jeg har fokus på krimi, nyheder og samfundsaktuelle emner. Jeg startede som journalistpraktikant i februar 2016 på Fyens Stiftstidende.