De afhenter fødevarer tæt på sidste salgsdato, og ved frivilliges hjælp deles maden ud til økonomisk trængte familier på Fyn. De gule Hjælpere i Tommerup er en social non-profit butik med en grøn tankegang. Allan Jensen er en af de faste handl

Tommerup: De står i kø hele vejen ud af butikken og hen ad gaden. Borgere fra hele Fyn er allerede før butikken åbner mødt op foran butik De Gule hjælpere i Tommerup.

Klokken 18 bliver døren åbnet, og kunderne træder ind én efter én og får udleveret et nummer. Bagerst i køen står 28-årige Allan Jensen fra Vissenbjerg. Han har fået nr. 17 og skal vente med at handle, til de første 16 kunder er færdige med at fylde deres poser.

De Gule Hjælpere i Tommerup

Butik De Gule Hjælpere i Tommerup er en frivillig, non-profit butik, der indsamler dagligvarer, der er tæt på udløbsdato. I butikken kan udsatte og økonomiske trængte familier fra Fyn handle to bærerposer med grønt, brød og kød for 25 kroner.Butikken hører under foreningen Ringgaard Hjælper Dig, og man skal derfor være medlem af foreningen for at handle i butikken.

Et medlemskab af foreningen koster 50 kr. for tre måneder, og så kan medlemmer handle i butikken tre gange om ugen.

Butikken har åbent mandage og onsdage fra kl. 18-20 og fredage fra kl. 14-16.

For at blive medlem kan man henvende sig i butikken eller på butikkens Facebookside: "Butik De gule Hjælpere / Foreningen Ringgaard", hvor man kan læse mere og finde links til indmelding.

Butikken har i øjeblikket 40 frivillige og over 400 betalende medlemmer. De har tidligere været nødt til at lukke ned for nye medlemmer, men der er nu igen åbent for tilmelding.

Eventuelt overskud, når de faste regninger er betalt, går til som Børnecancerfonden og Julemærkehjemmene.

- Det her er langt fra den værste kø. Vi har stået i kø hele vejen hen til postkassen derovre ved det næste hus, siger Allan Jensen.

Butikkens frivillige administrer gennem en åben Facebookside, hvor mange der kommer og handler, og onsdag aften er der 50 fynboer, der har meldt deres ankomst. De handlende i butikken kan fylde to bærerposer med grønt, brød og kød, der er tæt på sidste salgsdato, for kun 25 kr. Det er et populært tiltag, der i øjeblikket har over 400 faste brugere.

Endelig står Allan Jensen forrest, og han får udleveret to papbrikker, en grøn og en blå, der giver adgang til det grønne rum med grønsager og frugt og det blå rum med frossent kød og mejeriprodukter på køl.

- Dav, nu har jeg småmønter med til dig igen, siger Allan Jensen til den frivillige, der står bag disken og tager i mod betaling.

- Åh, hvor jeg elsker dig, du er min main man, griner hun igen.

Butikken er en succes

Butikken åbnede i februar i år og har allerede udviklet sig til en succes. Butikken bliver drevet af frivillige, og hvis der, efter alle faste udgifter til strøm og benzin er betalt, stadig er overskud, går det til Børnecancerfonden og Julemærkehjemmene. Allan Jensen, der er idrætslærer og pædagog, har handlet i butikken i over fire måneder. Med en kæreste, der er studerende, og to små børn, er der mange penge at spare. Han er i gang med at fiske tre varer fra det grønne rum. Ned i posen ryger agurk, salat og en bakke vindruer.

- Jeg vil ikke sige, at vi er økonomisk trængte, for vi finder måder at klare os igennem. Men det her giver et økonomisk frirum til de der ekstra goder, siger han.

Allan Jensen handler som regel i butikken en til to gange om ugen. Efter en tur i brødskabet efter krydderboller og pølsebrød er han nu nået over til frugtafdelingen, hvor han vælger 10 stykker løs frugt. Han mærker på hver frugt, for han har lært, at de brune pletter ikke nødvendigvis betyder at frugten er blevet dårlig. Det handler i stedet om at mærke, om frugten er blevet stødt.

- Før kørte vi i supermarkeder og handlede, og der er man vant til at tage det, der kan holde sig længst. Så i starten var det lidt grænseoverskridende at skulle gå efter noget, der faktisk har overskreddet holdbarhedsdatoen, siger Allan Jensen.

Alle er velkomne

Men nu er den grønne tankegang blevet vigtig for hans familie og ham.

- Det er et super fedt initiativ, det er godt, at varerne kommer ud, hvor andre får gavn af det, i stedet for at det bliver smidt ud, siger han.

Men derhjemme blev Allan Jensen og kæresten også nødt til at tage snakken om, om de var berettigede til at handle i butikken. De gule Hjælpere er til for at hjælpe de mindrebemidlede, og i den gruppe var de ikke sikre på, at de hørte hjemme. Men det er formand for butikken Lars Stjernegaard sikker på, at de gør.

- I konceptet hører også, at vi vil stoppe madspild. Så længe der er varer nok, er alle velkomne i butikken, hvis man har behov for det, siger han.

I køledisken udvælger Allan Jensen både kød og yoghurt.

- God aften, råber damerne bag disken efter Allan Jensen, da han forlader butikken med to fyldte indkøbsposer.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Professor om non-profit butik: Der er i høj grad brug for den

Professor om non-profit butik: Der er i høj grad brug for den

Kommune og butik i samarbejde: Ledige skal hjælpe til

Kommune og butik i samarbejde: Ledige skal hjælpe til

De Gule Hjælpere: Vi vil hjælpe alle dem, vi kan

De Gule Hjælpere: Vi vil hjælpe alle dem, vi kan