Stor kunst på lille landejendom


Stor kunst på lille landejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NATURKUNST: Tilflyttere laver keramik og illustrationer midt i den højfynske natur

TOMMERUP: For enden af en lang markvej i udkanten af Tommerup Kommune ligger en lille landejendom, hvor der skabes stor kunst. Parret bag stammer fra det nordjyske, men de faldt pladask for stedet for halvandet år siden, og det forstår man godt, når man ser naturen, som i sig selv er et guddommeligt kunstværk med grønne bakker og dale.

Her i den i den frodige højfynske natur lever og bor Lisbeth Eugenie Christensen og Per Ahlmann, som fandt hinanden på Designskolen i Kolding i 1990-1995. Efter uddannelsen slog de sig ned som kunstnere i København, men efter otte år blev stenbroen skiftet ud med naturen, da de godt ville have lidt mere plads og være tættere på familie og venner.

- Vi kørte land og rige rundt og så vel over 100 huse, indtil vi lidt tilfældigt fandt stedet her. Jeg så billederne på en ejendomsmæglers hjemmeside og ringede til Per, som på det tidspunkt befandt sig på Tommerup Keramiske Værksted. Han kørte ud og så det, og vi blev enige om, at det var det, vi ville have, fortæller Lisbeth Christensen.

Bygningerne fra 1837

Selve bygningerne er fra 1837, og de var temmelig forfaldne, ligesom der måtte køres 27 ton jern væk. Det kunne dog ikke slå parret ud. De forelskede sig i stedet og var så heldige at byde højest for ejendommen på Kirkevej med tilhørende seks hektar jord, som i øvrigt ligger i tre kommuner - Tommerup, Vissenbjerg og Odense.

- Her er højt til loftet og en god atmosfære. Vi er faldet godt til, understreger de to kunstnere, som besluttede sig for at gå i gang med en større renovering sideløbende med de kunstneriske udfoldelser.

I starten boede de i en campingvogn, men nu er de flyttet rigtigt ind. Stuehuset er ved at tage form, og i laden skal der indrettes atelier og keramisk værksted. Meget af arbejdet udfører de selv uden nogen håndværksmæssig baggrund, men det skal heller ikke gå stærkere, end at de har tid til lave den kunst, som skal give dem smør på brødet og derfor prioriteres højst.

Rundkørselkunst

Per Ahlmann, 39 år, er keramiker efter en fortid som isenkræmmer. Han arbejder med keramisk skulptur og udsmykning og har blandt andet opnået anerkendelse på Kunstnernes Påske- og Efterårsudstilling. I øjeblikket er han kunstnerisk ansvarlig på et forslag til en rundkørseludsmykning i Sindal i Nordjylland. Projektet består blandt andet af en 16 meter høj bronzesøjle, en port og en liggende mand.

Hvis kommunen godkender projektet, er der fast arbejde i et års tid. En del skal laves på Tommerup Keramiske Værksted.

Desuden kreerer han personlige keramiske gravminder. De fleste er opstillet på sjællandske kirkegårde. Det har resulteret i udstillinger på blandt andet Kunstmuseet Trapholt og Det Danske Hus i Paris.

Lisbeth Christensen illustrerer fagblade og billedbøger, hvoraf flere er nomineret til Kulturministeriets Æresliste. I forbindelse med illustrationsarbejdet har hun modtager Statens Kunstfonds toårige arbejdslegat. I øjeblikket arbejder hun på en ny billedbog, en såkaldt "myldrebog", med en masse detaljer.

Hun er også udøvende billedkunstner og har flere gange været repræsenteret på Forårsudstillingen på Charlottenborg og Kunstnernes Efterårsudstilling, som hun er blevet formand for i 2005.

Kunstgruppe

Parret dannede i 2003 en kunstgruppe sammen med to andre billedkunstnere, som bor i henholdsvis London og København. Kunstgruppen udstillede sidste sommer på Dronninglund Kunstcenter og har allerede fået grønt lys til en ny gruppeudstilling i Mønstings Hus ved Frederiksberg Have i København.

Desuden har Jyllands-Postens Fond tildelt dem en måneds studieophold i Berlin i april.

Foreløbig glæder de sig over arbejdsroen, som stort set kun forstyrres af de tre tilløbende katte - missemor, mellemmissen og lillemissen.

Stor kunst på lille landejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce