Størrelsen betyder noget


Størrelsen betyder noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOMMUNALREFORM: Spørgelysten var stor ved debatmøde på Vissenbjerghus

VISSENBJERG: Lad det være sagt med det samme: Strukturdebatten er ikke særlig sexet og og ovenstående overskrift er nok det nærmeste vi kommer. Men sexet eller ej, så var der næsten 100 tilhørere på plads, da Vissenbjerg-vælgerforeningerne fra Venstre, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti torsdag aften var værter ved et paneldebatmøde om den kommende kommunalreform.

For borgerne har lugtet lunten. Den kommende kommunalreform vil - uanset hvilken model der vælges - betyde gennemgribende ændringer af vort samfund. Og dermed få stor betydning for de fleste menneskers fremtid.

Så i sagens natur var spørgelysten stor i salen, hvor spørgsmålene kom som skidt fra en spædekalv til panelet bestående af amtsborgmester Jan Boye (K), Odenses borgmester Anker Boye (S), Aarups borgmester Lars Kristian Pedersen (V), Vissenbjergs borgmester Lene Due (S), byrådsmedlem i Vissenbjerg Ole Knudsen (V), samt byrådsmedlem i Vissenbjerg Ole Nielsen (K).

Alle i panelet er enige om, at en reform er uundgåelig. Men størrelsen på fremtidens kommuner er de ikke helt enige.

Vi skal tænke stort

- Selvfølgelig kunne det være rart med en højfynsk kommune, men vi skal bare gøre os klart, at efter 2006 så er der ingen kommuner der har under 20.000. Jeg ser personligt gerne, at vi er endnu større. For et det et godt udgangspunkt, at vi starter med at være den mindste kommune? Så vi skal nok regne med at slå mindst fire og gerne fem kommuner sammen. Så får vi også lavet en struktur hvor vi er rustet til fremtiden. Og de taler altså også fynsk i Assens, pointerede Ole Knudsen.

Lars Kristian Pedersen ser helst, at man nøjes med at lægge Aarup og Vissenbjerg sammen. I yderste konsekvens sammen med Tommerup.

- Vi hører naturligt sammen. Det er meget godt, at man taler om store enheder på 30.000. Med det antal kan man godt bevare nærheden i byerne, hvor afstandene er små. Men man bør også tage hensyn til, at der altså er noget længere mellem husene, når man når de 30.000 ved at lægge fem landkommuner sammen, siger Aarup-borgmesteren.

Hjertet siger Højfyn

Hans kollega fra Vissenbjerg, Lene Due, hælder til en højfynsk model med Tommerup, Aarup og Vissenbjerg.

- Mit hjerte og min fornemmelse i maven siger mig, at det kunne jeg hurtigt vænne mig til. Vi er jo godt klar over, at vi som enkeltstående kommune ikke kan klare os på sigt, og netop derfor har vi jo allerede samarbejde med Aarup og Tommerup. Det vigtigste for mig er, at man ikke haster noget igennem. Det er tre forskellige kulturer, der skal smeltes sammen til én og jeg håber virkelig man vil give tid til den proces. For ellers er der mange rigtigt gode ting, der går til spilde undervejs, siger Lene Due.

Vælg mens i kan

Anker Boye advarer imod, at de højfynske kommuner tænker for småt.

- Det vil i hvert fald være dumt at lukke nogle døre på nuværende tidspunkt. Mit råd til jer skal være, at i selv finder ud af hvem i vil være sammen med.For hvis ikke I finder ud af det selv, så skal der nok være nogen der træffer beslutningen for jer, siger Anker Boye, der forespurgt fra salen ikke var meget for at give afkald på eksempelvis Blommenslyst til en højfynsk kommune, der ad den vej kunne nå de 20.000 indbyggere.

- Der er ikke lagt op til, at nogen skal hives ud af de allerede eksisterende sammenhænge. Til gengæld bør man tænke over, hvad der hører naturligt sammen og at det er vigtigt, at man tænker en by med centerfunktion ind i sammenlægningen. Og vel at mærke en by, der naturligt har den samlende funktion, så man ikke skaber en kunstig situation, siger Anker Boye."Mit råd til jer skal være, at i selv finder ud af hvem i vil være sammen med. For hvis ikke i finder ud af det selv, så skal der nok være nogen der træffer beslutningen for jer."

Anker Boye (S), borgmester i Odense

Størrelsen betyder noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce