Større klarhed over kommunens økonomi venter forude

De 29 politikere i Assens Byråd begynder budgetforhandlingerne den 10. oktober. På det tidspunkt ved de langt mere om kommunens indtægter i 2020. Arkivfoto: Kim Rune

Større klarhed over kommunens økonomi venter forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af denne eller næste uge ved Assens Kommune lidt mere om, hvor mange penge, den får ud af den økonomiaftale, der er indgået mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Assens: Det er svært at lægge budget, hvis man ikke kender sine indtægter. Men i løbet af denne eller næste uge har Assens Kommune formentlig et lidt større indblik i, hvordan økonomien for 2020 kommer til at se ud. I fredags indgik regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner en aftale om kommunernes økonomi for det kommende budgetår.

En aftale, som af borgmester Søren Steen Andersen (V) er blevet kaldt for 'tomme kalorier'. Det står endnu ikke klart, hvad aftalen betyder for de enkelte kommuner, herunder Assens.

- I slutningen af denne uge eller i næste uge modtager vi et såkaldt aktstykke, et skema, fra Social- og Indenrigsministeriet, og med det samme begynder vores folk at slå tallene ind, fortæller borgmesteren.

Det er dog kun en del af Assens Kommunes økonomi, som kan udregnes på denne måde. En stor del af kommunernes økonomi tildeles fra puljer, blandt andet puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. En del af tilskuddene skal kommunen selv søge om, og der er endnu ikke sat en ansøgningsfrist.

- Vi sender selvfølgelig en ansøgning, fastslår Søren Steen Andersen.

Kommunernes økonomi
Regeringen og KL har indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2020. Den betyder bl.a. at den samlede prioritering af velfærden lyder på i alt 2,7 mia. kr.Den kommunale serviceramme i 2020 løftes med på 2,2 mia. kr., mens en ny velfærdsprioritering på 500 mio. kr. skal frigøre ressourcer til kernevelfærden i kommunerne.

Som led i alt dette ophæves den tidligere regerings planlagte nedskæringer i det kommunale udgiftsloft på 0,5 mia. kr. hvert år.

Kommunernes anlægsniveau i 2020 løftes til 19,1 mia. kr. "med henblik på at sikre gode muligheder for at investere i de fysiske rammer for velfærden. Ekstraordinært finansieringstilskud på 3,5 mia. kr., hvoraf 2 mia. kr. fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår", står der i aftalen.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet.

Større budgetoverskridelser

Mens Assens Kommunes politikere og embedsfolk venter på at få klarlagt indtægtssiden, kan de se, at kommunen på nogle områder har endnu højere udgifter end forventet. Det fremgår af kommunens 2. driftsopfølgning fra 31. juli 2019.

Her fremgår det blandt andet, at merudgiften på anbringelsesområdet bliver højere, end man tidligere på året antog. Samlet set stiller det dog ikke Assens Kommune i en værre økonomisk situation end før, da det tidligere på året lykkedes Økonomiudvalget at styrke kassebeholdningen med knap seks millioner kroner, fortæller Kommunaldirektør Finn G. Johansen.

- Det betyder, at økonomien ligger på samme niveau med de samme udfordringer, siger han.

Før sommerferien blev det klart, at budgetlægningen for 2020-23 efter alt at dømme kan blive en hård nød at knække. Assens Kommune forventer et merforbrug inklusiv overførte underskud fra tidligere år på i alt 114 millioner kroner.

Tydeligere billede i slut-oktober

Det er især på tre områder, at Assens Kommune har udfordringer med at overholde sine budgetter. Ifølge 2. driftsopfølgning har tre fagudvalg såkaldte 'fokuspunkter', altså afvigelser fra budgettet, på samlet set 85 millioner kroner.

Uddannelse, Børn og Familie har i 2019 et forventet merforbrug på 12,4 millioner kroner, mens Beskæftigelse, Erhverv og Kultur ligger på 50,2 millioner kroner. Social og Sundhed har ifølge driftsopfølgningen et forventet merforbrug på 22,7 millioner kroner.

Driftsopfølgningen kommer dog kun omkring de områder, som man forventer kan give udfordringer, og den er ifølge Assens Kommune derfor ikke fyldestgørende. Den næste totalopfølgning, som omfatter alle områder og giver et helt klar billede af økonomien, forventes at være færdig i slutningen af oktober.

Byrådet vil dog få en orientering forud for budgetforhandlingerne 10.-12. oktober, oplyser kommunaldirektøren.

Større klarhed over kommunens økonomi venter forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce